Energiebedrijven in Nederland

Een energiebedrijf wordt ook wel een energieleverancier genoemd. Sinds 2004 kun je in Nederland zelf kiezen voor een energiebedrijf. Dat betekent dat jij kiest wie jou elektriciteit en gas levert. Het energiebedrijf mag bepalen tegen welke prijs de energie geleverd wordt. Een energiebedrijf kan niet zomaar energie leveren aan consumenten. Daarvoor moet het energiebedrijf een leveringsvergunning hebben van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).Energiebedrijven via Pricewise


Op zoek naar een voordelig energiebedrijf? Vul dan onze energievergelijker in

Wat doet een energiebedrijf?

Een energiebedrijf koopt elektriciteit en gas in van een energieproducent. Deze energie verkoopt het energiebedrijf door aan jou. Bijvoorbeeld in de vorm van een contract voor 1 of voor 3 jaar. Of met een flexibel contract waarbij de energieprijzen twee keer per jaar worden aangepast. Het energiebedrijf bepaalt de prijs die jij betaalt per kWh stroom en per m3 gas. Jij kiest van welk energiebedrijf je stroom en gas wil afnemen en wat voor soort energiecontract je wil.

Energiebedrijven vergelijken

Elk energiebedrijf is anders. Energiebedrijven verschillen van elkaar als het gaat om de prijs die je betaalt, maar ook qua dienstverlening. En natuurlijk kan de herkomst van de energie die het bedrijf levert verschillen. Wil je weten welk energiebedrijf het beste bij jou past? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Je energieverbruik, maar ook je wensen over bijvoorbeeld duurzaamheid hebben hier invloed op. Vul onze energievergelijker in om te bekijken welk energiebedrijf voor jou de beste keuze is.

Netbeheerder als energiebedrijf

Soms wordt met de term energiebedrijf ook wel een netbeheerder bedoeld. Je netbeheerder kun je niet zelf kiezen. De netbeheerder regelt het transport van energie in jouw regio. Ook onderhoudt de netbeheerder het energienetwerk. Wie is jouw netbeheerder is, is regionaal bepaald. In het eancodeboek kun je opzoeken welke netbeheerder er in jouw regio is.

Een energiebedrijf kiezen?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een energiebedrijf? Neem dan contact op met onze Overstapcoaches op werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur via 088 66 99 000 (lokaal tarief).

Meer over energiebedrijven

Energiebedrijven vergelijken

Pricewise Be wise. Check your price.