Het College voor zorgverzekeringen (nu Zorginstituut Nederland) heeft met het via de NOS uitgelekte conceptadvies, over het stoppen van de vergoeding van dure medicijnen voor bepaalde zeldzame ziektes, een gevoelig onderwerp aangejaagd. Zorginstituut Nederland vraagt zich af of we eindeloos gaan betalen uit de collectieve middelen voor andermans gezondheid of is er ook een grens? Heleen Dupuis (VVD-senator): ‘Nergens krijg je zo veel medicijnen en behandelingen vergoed als in Nederland. Daar zijn we ons ook naar gaan gedragen.’
Te duur voor resultaten
Voor bijvoorbeeld de ziektes als Fabry en Pompe beredeneert het Zorginstituut Nederland dat de medicijnen, hoewel werkzaam, te duur zijn in verhouding tot de resultaten. De gemiddelde kosten voor de medicijnen van patiënten met de ziekte van Fabry bedraagt 200.000 euro op jaarbasis en voor patiënten met de ziekte van Pompe 400.000 tot 700.000 euro per patiënt op jaarbasis. In 2010 is er 11 miljoen euro uitgetrokken voor 60 patiënten met ziekte van Fabry en 44 miljoen euro voor patiënten met de ziekte van Pompe.
Advies: stop met vergoeding
Het advies van het Zorginstituut Nederland luidt: stop met de vergoeding. Er wordt een uitzondering gemaakt voor heel klein groep, namelijk baby’s met de klassieke vorm van Pompe. Het komt erop neer dat van de 115 patiënten, 83 niet meer in aanmerking zouden komen voor een vergoeding.
Discussie in Tweede Kamer
PVV, SP en GroenLinks vinden dat minister Schippers het advies, zodra het definitief is, naast zich neer moet leggen. De VVD neigt hier ook naar. Er wordt nog flink gediscussieerd in de Tweede Kamer.
Laat een reactie achter