Heb je je scooterrijbewijs gehaald en sta je op het punt om op pad te gaan met je (nieuwe) scooter? Dan is een verzekering geen overbodige luxe. Sterker nog, het is verplicht. Zonder scooterverzekering mag je de weg niet op. Maar kies je een WA verzekering, WA+ of een allriskverzekering? In deze blog lees je alles over de verschillende dekkingen, wanneer je voor welke kiest én wat het je kost.
Scooterverzekering: verplicht afsluiten
Heb je een rijwiel met een geel of blauw kenteken, zoals een scooter, brommer, snorfiets, speed pedelec, brommobiel of scootmobiel? Dan ben je wettelijk verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Hiermee ben je alleen verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Dit is ook verplicht als je scooter alleen in de schuur staat en je deze niet gebruikt, tenzij de scooter is geschorst bij het RDW. Je kunt bij het afsluiten van een scooterverzekering ook kiezen voor een WA+ of een allriskverzekering.
Drie soorten scooterverzekeringen
Je kunt kiezen uit drie basisdekkingen. Welke het best bij jou past, hangt af van je scooter én je wensen.
- WA verzekering: met een WA verzekering ben je gedekt voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Denk aan een kras op een auto of letselschade. Schade aan je eigen scooter? Die wordt niet vergoed.
- WA+ beperkt cascoverzekering: met een WA+ beperkt cascoverzekering ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan je eigen scooter door bijvoorbeeld diefstal, brand of storm.
- Allriskverzekering: wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen scooter die je zelf hebt veroorzaakt? Dan zit je goed met een allriskverzekering. Deze verzekering dekt ook schade bij een aanrijding, schade door omvallen en vandalisme.

Wat kost een scooterverzekering?
De kosten van een scooterverzekering verschillen per verzekering. Wat je betaalt, hangt onder andere af van de dekking die je kiest, je leeftijd, woonplaats, type scooter en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Ook verschilt de premie per verzekeraar: bij de een ben je voor dezelfde dekking goedkoper uit dan bij de ander.
Let daarnaast op het eigen risico als je een WA+ of allriskverzekering afsluit, want dat bedrag varieert ook per verzekeraar. Bij een WA verzekering betaal je nooit eigen risico, omdat schade aan je eigen scooter sowieso niet vergoed wordt.
Vergelijk daarom altijd scooterverzekeringen via Pricewise. Zo zie je in één oogopslag welke verzekering het beste bij je past.
Scooterverzekering vergelijken
Aanvullende scooterverzekeringen
Naast de basisdekking kun je je scooterverzekering uitbreiden met één of meerdere aanvullende dekkingen. Zo kun je kiezen voor een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je krijgt dan een vast bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit of overlijden van jou of een passagier na een ongeluk.
Wil je liever een vergoeding van de werkelijke schade, zoals medische kosten of schade aan persoonlijke spullen? Dan kun je kiezen voor een schadeverzekering voor opzittenden.
Je kunt ook een verhaalrechtsbijstandverzekering afsluiten. Die komt goed van pas als je alleen WA verzekerd bent en hulp nodig hebt om schade te verhalen op een ander – bijvoorbeeld bij een aanrijding waarbij jij niet schuldig bent.
Opgevoerde scooter is niet verzekerd
Heb je je scooter opgevoerd? Dan ben je niet verzekerd. Je scooter voldoet dan niet meer aan de wettelijke eisen, waardoor verzekeraars geen dekking bieden. Dat betekent dat je bij schade – ook als je zelf gewond raakt – alle kosten zelf moet betalen. Bovendien riskeer je een boete en ben je volledig aansprakelijk bij een ongeluk.

Scooterverzekering op naam van ouders of kind
Een scooter mag door iemand anders bestuurd worden zolang diegene een geldig rijbewijs heeft. Is je kind jonger dan 25 jaar en rijdt hij of zij altijd op de scooter? Dan moet je hem of haar altijd als hoofdbestuurder opgeven bij de verzekering. Doe je dit niet, dan kan de verzekeraar schade weigeren te vergoeden bij een ongeval.
Scooterverzekering opzeggen
Verkoop je je scooter? Dan moet je de verzekering zelf stopzetten. Dit kan pas zodra het kenteken is overgeschreven en je een officieel vrijwaringsbewijs hebt ontvangen. Met dat bewijs geef je bij je verzekeraar aan dat je geen eigenaar meer bent van de scooter.
Scooterverzekering vergelijken
Een scooterverzekering vergelijken via Pricewise is makkelijker dan je denkt:
- Vul je postcode, geboortedatum en de leeftijd waarop je je scooterrijbewijs hebt gehaald in;
- Geef ook je kenteken, het type scooter, de maximumsnelheid en het soort brandstof door;
- Geef aan of je particulier of zakelijk rijdt en welke dekking je wilt;
- Vul tot slot in wat je scooter waard is (aanschaf- of nieuwwaarde), of je accessoires hebt en welk slot je gebruikt.
Op basis van deze informatie zie je in één overzicht welke scooterverzekeringen het beste aansluiten bij je wensen. De goedkoopste scooterverzekering staat altijd bovenaan. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.
Laat een reactie achter