Je parkeert je auto keurig voor de deur. De volgende ochtend tref je een nare verrassing aan: een flinke kras, een gedeukte bumper of een kapotte spiegel. Geen briefje, geen getuigen, geen idee wie het heeft gedaan. Gelukkig is er het Waarborgfonds Motorverkeer: een fonds dat jou beschermt in situaties waarin je anders geen vergoeding zou krijgen voor de opgelopen schade. Toch blijkt in de praktijk dat veel claims alsnog worden afgewezen. Waarom? Vaak komt dat doordat er fouten worden gemaakt tijdens het indienen van de claim. In deze blog laten we je zien welke dat zijn én hoe jij ze makkelijk voorkomt.
1. Je doet te laat aangifte
Je moet binnen 14 dagen melding doen bij het Waarborgfonds en dat kan alleen als je ook aangifte hebt gedaan bij de politie. Toch gaat het hier vaak mis: veel mensen wachten te lang met aangifte doen bij de politie of vergeten het. En dat is zonde, want zonder tijdige aangifte wordt jouw claim sowieso niet in behandeling genomen.
Voorkom dit door direct online aangifte te doen via politie.nl of bij het bureau. Bewaar het proces-verbaal of het aangiftenummer goed en voeg dit toe aan je aanvraag.
💡 Tip van Pricewise: Zet een herinnering in je agenda of telefoon, zodat je de deadline van het Waarborgfonds niet mist. Doe daarom ook zo snel mogelijk aangifte. |
2. Je hebt geen poging gedaan om de dader te achterhalen
Het Waarborgfonds verwacht dat je zelf probeert de veroorzaker te vinden. Simpelweg melden dat er geen briefje is achtergelaten, is niet genoeg. Je moet laten zien dat je hebt geprobeerd om de dader te achterhalen.
Dit kun jij doen:
- Vraag buren, voorbijgangers of winkeliers of ze iets hebben gezien.
- Plaats een oproep in een buurtapp zoals Nextdoor of op social media.
- Hang briefjes op in de buurt.
- Maak foto’s van de situatie en de schade.
💡 Tip van Pricewise: Een getuigenverklaring vergroot je kans op een succesvolle claim aanzienlijk. Ook als iemand “alleen maar iets heeft gehoord” kan dit al helpen. |
3. Je hebt geen bewijs dat het om een motorvoertuig ging
Het moet duidelijk zijn dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig, bijvoorbeeld een auto, brommer of bus. Kun je dat niet aantonen, dan wordt je claim afgewezen.
Dit kun jij doen:
- Maak duidelijke foto’s van de schade.
- Zoek naar sporen: denk aan lakresten, bandensporen of glassplinters.
- Noteer wanneer en waar het gebeurd is en onder welke omstandigheden (bijvoorbeeld ‘s nachts in een smalle straat).
- Leg vast hoe en waar je geparkeerd stond.
4. Je hebt het formulier onvolledig of verkeerd ingevuld
Een veelvoorkomende fout: het claimformulier niet volledig invullen of aanvullende documenten vergeten. Elk ontbrekend document vertraagt de afhandeling of zorgt ervoor dat je claim meteen de prullenbak in gaat.
Wil je dit voorkomen? Gebruik dan de checklist van het Waarborgfonds om te zien wat je allemaal nodig hebt bij indienen van een claim:
- Aanvraagformulier (let op: gebruik het juiste formulier voor het Waarborgfonds en vul deze volledig in)
- Politieaangifte of proces-verbaal
- Europees schadeformulier
- Getuigenverklaring (als je deze hebt)
- Foto’s van schade en situatie
- Uitleg over de omstandigheden en je eigen acties
5. Je weet niet welke schade vergoed wordt door het Waarborgfonds
Het Waarborgfonds dekt niet elke vorm van schade. Veel mensen denken dat vandalisme, brandstichting of vuurwerkschade ook onder de dekking valt. Dat is helaas niet zo.
Check de voorwaarden van het Waarborgfonds. Alleen schade veroorzaakt door een motorvoertuig valt onder de dekking. Heb je schade door vandalisme? Dan moet je een allriskverzekering hebben.

De controle wordt strenger
In 2023 steeg het aantal schademeldingen bij het Waarborgfonds, waardoor ze meer dan € 100 miljoen moesten uitkeren. Ook werd er meer fraude vastgesteld. Het gevolg: claims worden tegenwoordig kritischer bekeken en de behandeling ervan duurt soms ook langer.
💡 Tip van Pricewise: Lever álle stukken netjes, volledig en eerlijk aan. Het fonds controleert steeds scherper en onvolledige of onjuiste claims worden afgewezen. |
Claimen bij het Waarborgfonds of bij je verzekering?
Het Waarborgfonds Motorverkeer is er om je te helpen bij schade zonder bekende dader, maar alleen als je claim klopt én goed is onderbouwd. Zorg dus dat je binnen 14 dagen aangifte doet, bewijs verzamelt en het formulier netjes invult.
Toch blijft het belangrijk om een goede autoverzekering te hebben. Het Waarborgfonds is er alleen in uitzonderlijke situaties – een goede verzekering dekt schade in meer situaties en voorkomt dat je zelf voor hoge kosten opdraait.
Laat een reactie achter