• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Pricewise.nl Blog

Ga naar pricewise.nl

Website van het jaar
  • Energie
  • Autoverzekering
  • Internet en tv
  • Sim only
  • Lenen
  • Wonen
  • Blog
Woningbranden-gestegen

Aantal brandmeldingen in 2020 met 25% gestegen door corona

21 december 2020, door Stefan de Gooijer

Het aantal brandmeldingen in Nederland is dit jaar met 25% gestegen. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn er tijdens de coronacrisis meer meldingen van kleine branden geweest bij de brandweer. Waar er normaal gesproken rond de 440 meldingen per maand zijn, ligt dit aantal in 2020 op 550 meldingen per maand. Een flinke toename dus. Hoe kan dit? En wat als er brandschade is, wordt dit dan door de verzekering gedekt? Wij vertellen je hoe het zit.

Corona mogelijk indirecte oorzaak toename woningbranden

De coronacrisis lijkt indirect de oorzaak te zijn van de toename in het aantal woningbranden. Het advies van minister-president Rutte is duidelijk: blijf zoveel mogelijk thuis. Thuiswerken is dan ook de norm geworden. De kans is groot dat er een verband is tussen het massaal thuiswerken en de stijging in het aantal meldingen van woningbranden.

Meer oververhitte apparaten op het stroomnet

Doordat veel mensen thuiswerken, zijn er thuis meer apparaten aangesloten. Denk aan de laptop, extra schermen, mobiele (werk)telefoon en het koffiezetapparaat. Er wordt in huis meer elektronica (en energie) gebruikt. De apparaten die aan staan, kunnen oververhit raken.  Komen deze, na lange tijd, in aanraking met brandbare materialen, zoals bijvoorbeeld papier? Dan kan er een gevaarlijke situatie ontstaan.

Haardvuur met 38% oorzaak nummer één

Nu heel Nederland meer thuiswerkt, is het aannemelijk dat er ook meer branden ontstaan door menselijk handelen. Uit cijfers van een onderzoek uit 2015/2016 van de Brandweer blijkt dat stoken (haardvuur) met 38% de nummer één oorzaak is van woningbranden. Een apparaat, zoals een wasdroger, dat zelf in de brand vliegt door het niet (vaak genoeg) schoonmaken van de filters staat daarbij op plek twee (13%). Net zo gevaarlijk is koken (ook 13%), waarbij brand bijvoorbeeld kan ontstaan doordat de vlam in de pan vliegt. Nu we meer thuis zijn, is het niet onwaarschijnlijk dat het aantal branden met deze oorzaken zal toenemen. 

Kluskoorts en menselijke fouten

Naast de toename in het aantal mensen dat thuiswerkt, is er de afgelopen maanden ook flinke sprake van kluskoorts. De tijd die men ‘over’ heeft door de mindere reistijd en sociale beperkingen, wordt massaal gebruikt voor het verbouwen en het opknappen van het huis. Sommige klussen verhogen de kans op woningbrand, zoals wanneer er wordt gelast in de buurt van niet-hittebestendig materiaal. Er zijn dit jaar dan ook veel berichten over woningbranden die veroorzaakt zijn doordat men zelf in huis aan de slag is gegaan. 

Onderzoek door: Pricewise.nl

Gebruik onderstaande code om de grafiek over te nemen:

<div class="iframe-link" style="max-width: 960px; width: 100%; min-width: 380px; position: relative"><a style="text-decoration: none;" href="https://www.pricewise.nl/verzekeringen/inboedelverzekering/inboedelverzekering-vergelijken/"><span style="position: absolute; bottom: 12px; right: 0px; font-size: 14px; color: rgb(119, 119, 119); font-family: inherit;">Onderzoek door: Pricewise.nl</span><figure><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:500px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5fc8d5f8dec27"></iframe></figure></a></div>

Statistieken woningbranden 2019-2020 

In januari en februari 2020 was het aantal woningbranden ongeveer gelijk aan die maanden van het jaar daarvoor. Opvallend is dat er een grote piek is in maart 2020 – het moment waarop de coronamaatregelen in ons land ingingen – en dat het aantal woningbranden in juni 2020 weer daalde. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat kantoren en de horeca weer open gingen en mensen dus ook minder thuis waren. De cijfers over het aantal woningbranden ging daarna weer wat omhoog, maar daalde in september en oktober weer. Toch bleef dit aantal nog altijd hoger dan in 2019.

Brandschade vergoeding woonverzekering

Er zijn verschillende woonverzekeringen waarmee woningeigenaren brandschade vergoed kunnen krijgen. De woonverzekering bestaat uit een opstal- en inboedelverzekering, deze zijn ook los aan te vragen. Welke dekt nu precies de gevolgen van een brand? En aan welk deel van de woning? 

Vergoeding opstalverzekering

Allereerst is er de opstalverzekering, deze moet worden afgesloten door de eigenaar van de woning. Bij een huurwoning is het dus de verhuurder die de opstalverzekering afsluit. Met de opstalverzekering wordt alles verzekerd wat in, om en rond de woning vastgenageld zit. Is de brand uitgebroken in de schuur? Dan is deze met de opstalverzekering verzekerd. De fundering is bij sommigen opstalverzekeringen ook meeverzekerd, maar niet bij alle verzekeraars is dit het geval. Of dat zo is, is te zien in de voorwaarden van de polis. De opstalverzekering wordt vaak verplicht gesteld door hypotheekverstrekkers.

Vergoeding opstalverzekering

Dan is er nog de inboedelverzekering. Met deze verzekering zijn alle losse spullen in het huis en de tuin verzekerd. Denk hierbij aan het bankstel of de gordijnen. Is de inboedel beschadigd door een brand? Dan moet er een beroep op de inboedelverzekering worden gedaan. De gekozen dekking maakt niet uit; zowel met een allrisk-inboedelverzekering als met een extra uitgebreide inboedelverzekering wordt brandschade vergoed. De inboedelverzekering is niet verplicht. 


Weten of je minder kunt betalen voor je woonverzekering? Wij helpen je vergelijken


Grotere kans op woningbrand in december

Uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat de meeste branden voorkomen in december. Ter illustratie kijken we naar 2019, hier was in december een piek te zien. Ook in januari blijkt in 2019 een piek, net als in januari 2020. De oorzaak van deze pieken? De kerstboom kan uitdrogen en in vlammen opgaan wanneer deze in aanraking komt met de hitte van de kerstverlichting. Het is belangrijk om de verlichting daarom uit te zetten bij het verlaten van het huis en te kiezen voor ledverlichting. Dat is ook wel zo goed voor de energierekening. Andere gevaren zitten in het maken van kerststukjes met kaarsen erin en gourmetten. De brandweer geeft daarom een aantal tips om de decembermaand brandveilig te laten verlopen. Nu extra belangrijk, want in combinatie met het feit dat men veel meer thuiszit zou deze piek in december 2020 nog wel eens hoger kunnen worden dan vorig jaar.

Goed verzekerd = minder zorgen

Wil je thuis gaan klussen en/of ben je veel thuis aan het werk? Zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent. Let er tijdens de feestdagen op dat je kerstverlichting alleen aanstaat als je er zelf bij bent en blaas alle kaarsen goed uit. Brandschade is alles behalve fijn, maar de hoeveelheid kosten die je hieraan over kunt houden nog minder. Daarnaast geeft een verzekering rust. Mocht er toch brand uitbreken, hoef je je namelijk geen zorgen te maken over een vergoeding.

Deel dit bericht met je vrienden: XFacebookWhatsAppLinkedIn
  • Bio
  • Latest Posts
Stefan de Gooijer

Stefan de Gooijer

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door onze verzekeringsexpert Stefan de Gooijer. Stefan is met zijn ervaring en kennis dé expert in verzekeringen. Hij helpt consumenten de beste keuzes te maken als het gaat om verzekeringen. Stefan is regelmatig te gast bij verschillende media om zijn kennis te delen. Zo is Stefan recent bij Radar te gast geweest en heeft hij zijn expertise gedeeld bij o.a. het AD en De Telegraaf
Stefan de Gooijer

Latest posts by Stefan de Gooijer (see all)

  • Online criminaliteit: hoe zit het met de verzekering? - 25 april 2025
  • Autovakantie? 7 tips om veilig én voordelig op pad te gaan - 22 april 2025
  • Goedkoopste autoverzekeringen in april 2025 - 4 april 2025
  • Goedkoopste woonverzekeringen in april 2025 - 4 april 2025
  • CIS-registratie: alles wat je moet weten - 3 april 2025

Categorie: Verzekeringen

Lees Interacties

Deze artikelen kunnen we je aanraden:

Online criminaliteit: hoe zit het met de verzekering?
Tiny house verzekeren: welke woonverzekering heb je nodig?
kosten uitvaartDit kost een uitvaart in 2025
8 opties voor een duurzame uitvaart
Wat als je geen uitvaartverzekering hebt?

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Vergelijken met Pricewise

Vergelijk & bespaar met de beste deals

Slaap je al jaren bij dezelfde energieleverancier of verzekeraar? Dan betaal je waarschijnlijk honderden euro’s te veel. Word wakker!
Nu besparen

Meest recente berichten

  • Goedkoopste energieleverancier mei 2025
  • Tanken tien procent goedkoper in één jaar
  • Noodfonds Energie verlengd: wat betekent dit voor jou?

Ontvang exclusieve deals

Lees meer over

Energie
Autoverzekering
Zorgverzekering
Internet en TV
Sim Only
Lenen
Wonen

Pricewise

Footer

Over ons

  • Over Pricewise
  • Onze zekerheden
  • Pers

Klantenservice

  • Contact
  • Hoe werkt overstappen?
  • Verhuizen
  • Klanten over Pricewise

Vergelijken

  • Energie
  • Verzekeringen
  • Geld lenen
  • Internet, tv en bellen
  • Sim only
  • Private lease

© 2025 · Pricewise