Even naar de Ikea, een weekendje weg of op vakantie naar het buitenland. Soms komt het voor dat iemand anders jouw auto wil lenen, bijvoorbeeld omdat deze wat groter is of omdat de ander (tijdelijk) geen auto heeft. Maar hoe zit het met de verzekering als jij je auto uitleent? Is je auto nog verzekerd als iemand anders ermee rijdt? En wat gebeurt er bij schade? In deze blog leggen we alles voor je uit.
Auto uitlenen aan familie of vrienden | Boete op je mat |
Auto uitlenen aan je kind | Denk ook aan aanvullende autoverzekeringen |
Schade met een geleende auto |
Auto uitlenen aan familie of vrienden
Of je nu je auto uitleent aan je oom, tante, neef of nicht voor een vakantie in Europa of aan een vriendin voor een dagje strand, in principe is dat allemaal prima. Je verzekering blijft geldig. Buiten Europa kan soms een machtiging nodig zijn.
Zorg er wel voor dat je:
- zeker weet dat de lener een geldig rijbewijs heeft.
- je auto niet structureel uitleent.
- verzekering op de hoogte is als je je auto voor langere tijd uitleent.
Wat ook belangrijk is: je mag voor het uitlenen van je auto geen geld vragen. Doe je dat wel? Dan is er sprake van verhuur en dat valt niet onder je autoverzekering.
Auto uitlenen aan je kind
Je auto uitlenen aan je zoon of dochter, bijvoorbeeld omdat ze zelf (nog) geen auto hebben? Dat mag, je bent dan gewoon verzekerd. Maar rijdt je kind vaker dan jijzelf in de auto? Dan ziet de verzekeraar jouw kind als de ‘regelmatige bestuurder’ en dat moet je aangeven bij je verzekeraar. Je houdt gewoon één verzekering. De premie wordt waarschijnlijk wel hoger, omdat jongeren worden gezien als risicogroep. Het voordeel is dat je kind zo zelf schadevrije jaren opbouwt. Dat scheelt straks in premie wanneer ze hun eigen autoverzekering afsluiten.
Let op: sommige verzekeraars hanteren een hoger eigen risico voor jonge bestuurders onder de 25 jaar. Rijdt je kind schade terwijl hij of zij jonger is dan 25? Dan betaal je als eigenaar vaak een hoger eigen risico. Dit geldt voor alle jonge bestuurders, dus ook als het een vriend of buurjongen is die in jouw auto rijdt. Let hier dus goed op in je polisvoorwaarden als je van plan bent om je auto aan je kind uit te lenen.

Schade met een geleende auto
Heb je je auto uitgeleend en rijdt diegene perongeluk tegen een paaltje of een andere auto aan? Dan ligt het aan de dekking van je autoverzekering of de schade vergoed wordt. Met een WA-verzekering wordt alleen schade aan de auto van een ander vergoed. Met WA+ beperkt casco en een allriskverzekering wordt ook schade aan je eigen auto vergoed voor verschillende schade-oorzaken. Bekijk voor je de auto uitleent altijd of de dekking die je hebt nog de juiste is.
Als je de schade claimt, kan dat gevolgen hebben. Je verliest bij schade door eigen schuld of zonder aansprakelijke tegenpartij (een deel van) je schadevrije jaren, waardoor je no-claimkorting daalt. En dat betekent dat je de komende jaren een hogere premie betaalt voor je autoverzekering. Daarnaast hebben veel autoverzekeringen een eigen risico. Dat bedrag betaal je zelf bij schade voor de verzekering begint met vergoeden, ook als iemand anders de auto bestuurde.
Het is dus slim om vooraf goede afspraken te maken met degene aan wie je jouw auto uitleent. Spreek bijvoorbeeld af dat die persoon het eigen risico voor zijn rekening neemt als er iets gebeurt. Of dat jullie de verzekering alleen inschakelen als het echt niet anders kan. Zo voorkom je verrassingen achteraf.
Boete op je mat
Een snelheidsovertreding in jouw auto? De boete komt altijd bij jou terecht, omdat de auto op jouw naam staat. Overleg daarom voordat jij je auto uitleent wie de boete betaalt.
Denk ook aan aanvullende autoverzekeringen
Leen je je auto uit, dan denk je misschien vooral aan schade. Maar ook bij pech onderweg of letsel na een ongeluk wil je goed verzekerd zijn. Check daarom altijd of je de juiste aanvullende autoverzekeringen hebt.
Heb je bijvoorbeeld een pechhulpverzekering? Dan is het goed om te weten dat dit vaak persoonlijk is. De persoon die jouw auto leent, kan daar in dat geval geen gebruik van maken, tenzij diegene zelf ook een pechhulpverzekering heeft afgesloten óf je pechhulpverzekering is afgesloten op het kenteken.
Ook de schadeverzekeringen inzittenden is belangrijk. Deze aanvullende dekking geldt ook als iemand ander in je autorijdt en vergoedt schade aan de bestuurder en passagiers bij een ongeluk, ook als de bestuurder zelf schuld heeft. Zonder deze verzekering zijn medische kosten die niet onder je zorgverzekering vallen of schade aan spullen in de auto vaak niet gedekt.
Laat een reactie achter