Wist je dat verlichting ongeveer 11% van je stroomverbruik in beslag neemt? Door slim om te gaan met verlichting kun je veel besparen op je energierekening. In deze blog lees je hoe je dat doet.
1. Besparen met ledverlichting
Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Een ledlamp verbruikt tot wel 90% minder stroom dan een gloeilamp en 85% minder dan een halogeenlamp. Hoewel ledlampen duurder zijn om aan te schaffen, verdien je dit op den duur terug door het lage stroomverbruik. Ook gaan ledlampen langer mee, waardoor je minder vaak nieuwe lampen hoeft te kopen.
2. Kijk naar de wattage en het energielabel
Als je nieuwe lampen koopt is het slim om te kijken naar lumen, het aantal Watt en het energielabel. De lichtopbrengst van LED-lampen wordt uitgedrukt in lumen. Watt staat voor het vermogen van de lamp en geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt. Het energielabel laat zien hoe zuinig of onzuinig de lamp is (A tot G)
Een ledlamp van het juiste aantal Watt geeft je het licht dat je nodig hebt zonder onnodig veel stroom te gebruiken.
Bekijk welke lamp zuinig is door het stroomverbruik per 1000 uur te vergelijken. Dit staat op het energielabel bij kWh/1000h. Hoe lager het verbruik per 1000 branduren, hoe voordeliger op lange termijn.

3. Laat het daglicht binnen
Door het daglicht binnen te laten, hoef je de lampen minder vaak aan te doen. Open je gordijnen, zet geen grote vazen of planten voor het raam en gebruik lichte kleuren op muren en vloeren, zodat het daglicht goed gereflecteerd wordt. In sommige huizen kan een extra raam, dakkapel of lichtkoepel ook zorgen voor meer natuurlijk licht.
4. Zet lampen uit als je een ruimte verlaat
Laat je vaak lampen aanstaan in lege kamers? Dit zorgt voor onnodig stroomverbruik. Zet de verlichting uit als je de kamer verlaat, ook als je maar even weg bent. Je kunt voor sommige ruimtes, zoals de gang of het toilet, ook licht- of bewegingssensoren plaatsen. Dan gaat de lamp automatisch uit als er niemand aanwezig is.
5. Gebruik een dimmer
Met een dimmer kun je de verlichting beter afstemmen op wat nodig is. Door de lampen minder fel te zetten, bespaar je stroom. Zorg dat je voor een dimbare ledlamp een geschikte dimmer kiest. Een gewone dimmer werkt vaak niet goed met ledlampen.
Wil je meer tips lezen om te besparen op je energierekening? Lees onze blog over energie besparen in de lente en zomer.
Laat een reactie achter