Vloerisolatie

Via een vloer zonder vloerisolatie komt veel kou en vocht je woning binnen. Het gevolg is dat je vaak geconfronteerd wordt met koude voeten en vochtige lucht. Om het huis warm te krijgen, moet meer gestookt worden. Hierdoor stoot je meer CO2 uit, wat een negatief gevolg heeft op het  broeikaseffect en de klimaatverandering. Al deze ongemakken zijn te voorkomen met een passende vloerisolatie. Vloerisolatie vermindert het verlies van warmte en geeft relatief weinig overlast. Let wel bij iedere vorm van vloerisolatie op goede ventilatiemiddelen om vochtophopingen te voorkomen.

Wil je weten welk product voor energie het beste bij je past? Energie vergelijken

Ondervloer isoleren

Huizen die na 1983 gebouwd zijn, beschikken standaard over vloerisolatie. Is dit niet het geval dan zijn er diverse manieren om je vloer te isoleren. Dit kan je jaarlijks zo"n 190 m3 aan gaskosten besparen. Vaak halen huizen het meeste voordeel uit ondervloerisolatie. De enige voorwaarde hierbij is dat je onder je vloer een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hebt. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal nat wordt, is een kunststof damp-remmende folie op de bodem van de kruipruimte van belang. Staat er af en toe een laag water in je kruipruimte? Dan kun je kiezen voor een luchtkussenfolie, beter bekend als Mioteen KR4, of een laag piepschuimchips.

Geen kruipruimte

Heb je geen kruipruimte? Dan kun je besluiten om deze door een professional uit te laten graven. Houd er wel rekening mee dat dit, naast een dure klus, behoorlijk ingrijpend is. Een afgraving moet altijd gemeld worden bij de gemeente.

Wanneer je geen kruipruimte uit wilt laten graven, is het ook mogelijk om je vloer te verhogen of te vervangen. Bij ophoging van een vloer kun je ervoor kiezen om op je bestaande houten of betonnen vloer een nieuw geïsoleerde vloer te laten plaatsen. Let op: je vloer zal met minimaal 5 tot 8 centimeter verhoogd worden, wat bijkomende klussen tot gevolg heeft. Een voorbeeld hiervan is de inkorting van je deuren. Je kunt ook je huidige vloer vervangen door een vloer met isolatie aan de onderkant.

Bodemisolatie

Bodemisolatie is de minst energiebesparende methode van vloerisolatie. Dit is dus vooral een optie wanneer je moet kiezen tussen geen isolatie of bodemisolatie. Voor bodemisolatie heb je minimaal 20 centimeter kruipruimte nodig. Vervolgens worden er piepschuimbolletjes (EPS-parels), EPS-chips of schuimbeton in de kruipruimte gespoten. Een andere vorm is de plaatsing van bodemhygrolatie, een soort matrassen met piepschuimbolletjes. Hiervoor is 40 centimeter kruipruimte nodig. Neem voor bodemisolatie altijd een professional in de arm.

Kies je voor een vloerisolatie? Let dan goed op de juiste isolatiewaarden, zodat je volop kunt genieten van een vocht- en tochtvrije woning. Neem voor meer voordeel ook even kijkje bij de vanuit de Rijksoverheid geïnitieerde subsidie voor woningisolatie.

Direct energie vergelijken?  Energie vergelijken