In Nederland hebben steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak liggen. Maar wat als je in een appartement woont, geen ruimte hebt voor zonnepanelen of het simpelweg financieel niet haalbaar is? Dan kun je nog steeds profiteren van zonne-energie. Mensen die meer zonne-energie opwekken dan ze verbruiken, kunnen de overtollige stroom delen met anderen binnen hun energiegemeenschap of appartementencomplex. In deze blog leggen we uit wat energie delen is, waarom het belangrijk is én wat de voordelen zijn.
Wat is energie delen?
Energie delen betekent simpelweg dat je elektriciteit die jij zelf hebt opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, deelt met anderen. Dat kan met buren, vrienden, familie of bijvoorbeeld met andere bewoners van je appartementencomplex. Ook zonder zonnepanelen kun je op deze manier gebruikmaken van duurzame zonne-energie.
Energie delen binnen energiegemeenschappen
Ook energiegemeenschappen – groepen mensen of organisaties die samen investeren in het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen of windmolens – kunnen door een wijziging in de energiewet straks makkelijker energie delen. Tot nu toe konden ze hun opgewekte energie alleen via een officiële leverancier verdelen, maar met de nieuwe energiewet kunnen ze dit direct delen met aangesloten huishoudens. De nieuwe Energiewet zorgt voor nieuwe en betere regels voor de levering van energie. Het doel is om energie duurzamer, eerlijker en toegankelijker te maken.
Voorheen kon je voordelig stroom delen met de postcoderoosregeling. Je kreeg dan belastingvoordeel als je meedeed aan een collectief zonneproject, maar dit is een aantal jaren geleden stopgezet. Daardoor moeten zowel degene die stroom deelt als degene die het ontvangt nu energiebelasting betalen. Gelukkig komt er met de nieuwe Energiewet straks een oplossing

De voordelen: goed voor het milieu, het stroomnet en je portemonnee
Energie delen wordt binnenkort wettelijk mogelijk in Nederland. Door een wijziging in de wet krijgen netbeheerders straks de ruimte om elektriciteit te delen binnen energiegemeenschappen. Zo kunnen bijvoorbeeld bewoners van een appartementencomplex met gezamenlijke zonnepanelen hun opgewekte zonne- energie onderling verdelen, bijvoorbeeld met hun VvE. Dat is handig om meerdere redenen:
- Minder belasting op het stroomnet: het stroomnet raakt steeds vaker overbelast, doordat we steeds meer elektriciteit verbruiken. Energie delen zorgt ervoor dat stroom die anders niet gebruikt wordt, niet alleen terug naar het net gaat, maar ook deels door anderen wordt verbruikt. Duurzame energie wordt dus beter benut én het stroomnet minder belast.
- Duurzaam: meer mensen kunnen – ook zonder zonnepanalen – gebruikmaken van duurzame energie. Daardoor zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
- Besparen op je energieverbruik: als je bij energie delen je verbruik afstemt op het moment dat er veel duurzame energie beschikbaar is, bijvoorbeeld wanneer de zon volop schijnt, kun je besparen op je energieverbruik.
Kortom: energie delen vermindert de druk op het stroomnet, is goed voor het milieu, én kan voordelig zijn voor je energieverbruik. Niet twee, maar drie vliegen in één klap.
Wie zijn nodig bij energie delen?
Bij energie delen zijn er een paar verschillende partijen betrokken: de energiegevers (de mensen die de zonne-energie opwekken), de energieontvangers (de mensen die de gedeelde elektriciteit gebruiken) en de netbeheerders (die zorgen voor de administratie, zoals het bijhouden van hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt en verbruikt via slimme meters).
Meerdere contracten nodig voor energie delen
Voor het delen van energie moet je meerdere contracten afsluiten, zoals een energiedeelcontract en een leveringscontract voor momenten dat er geen energie gedeeld kan worden. Want ook op die momenten heb je stroom nodig. Die stroom komt dan gewoon van het openbare elektriciteitsnet. Daarvoor sluit je een leveringscontract af met een energieleverancier. Voor energie die je niet zelf gebruikt krijg je een terugleververgoeding.
Met het energiedeelcontract regel je eigenlijk de administratie tussen jou en degene met wie je energie deelt. Maar let op: er moet wel een manier zijn om die stroom technisch te kunnen verdelen. Dat kan bijvoorbeeld door alle stroom via één gezamenlijke elektriciteitsmeter te laten lopen, of door de juiste bedrading aan te leggen tussen de woningen.
Met energie delen kun je besparen op je energieverbruik, maar het is wel belangrijk dat je goed kijkt naar de tarieven en voorwaarden van de verschillende contracten.

Controle door de ACM
De ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt toezicht op de tarieven die energieleveranciers vragen voor het leveren en terugleveren van elektriciteit, zodat je niet te veel betaalt. Maar de prijs voor gedeelde energie bepalen de energiedeler en -ontvanger zelf, de ACM kijkt niet mee. Ze hebben wel een voorbeeldcontract, die je kunt gebruiken als je een energiedeelcontract afsluit.
Meteen besparen? Vergelijk energiecontracten
Wil je nu al besparen op je energiekosten? Vergelijk energiecontracten en zie in één oogopslag welk contract voor jou het voordeligst is. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt én dat je het contract kiest dat het best past bij jouw situatie en voorkeuren.
Laat een reactie achter