Door de aankondigde stop op de salderingsregeling worden zonnepanelen veel minder aantrekkelijk. De salderingsregeling stopt op 1 januari 2027, maar nu al is te merken dat consumenten minder investeren in zonnepanelen. Deels komt dat doordat de markt verzadigd raakt: veel mensen hebben al zonnepanelen. Het komt daarnaast ook door onduidelijkheid over de hoogte van de terugleververgoeding vanaf 2027. Dit geldt ook voor de kosten die energieleveranciers in rekening brengen voor de extra kosten die ze maken voor het terugleveren van stroom. Dit noemen we de terugleverkosten. Heeft het dan nog zin om te investeren in zonnepanelen? Hoe snel verdien je straks de investering in zonnepanelen terug?
Wat worden de terugleverkosten in 2027?
Greenchoice maakte als eerste energieleverancier de tarieven bekend voor zowel de terugleververgoeding als de terugleverkosten die ze in rekening wil brengen. Vanaf 2027 dalen de terugleverkosten naar 5,2 cent per kWh voor netto levering. Dat tarief geldt voor mensen met een contract waarin de tarieven voor een periode van twee of drie jaar zijn vastgelegd. De terugleververgoeding daalt vanaf 2027 ook, naar 5,4 cent per kWh. Daardoor blijft er slechts een vergoeding over van 0,25 cent per geproduceerde kWh.
Met deze lage tarieven is geproduceerde stroom vrijwel niks meer waard. Als je per jaar 3200 kWh produceert, leveren de zonnepanelen nog maar € 8 per jaar op. Als je de 3200 kWh volledig zou kunnen salderen, is de stroom nog zo’n € 1.000 waard. Met andere woorden: huishoudens met zonnepanelen gaan er vanaf 2027 vele honderden euro’s op achteruit, afhankelijk van de installatie, het verbruik van elektriciteit en de mate waarin je de zonnestroom zelf gebruikt (met name in de zomermaanden).
Wat wordt de terugverdientijd van zonnepanelen na 2027?
Als de salderingsregeling stopt, loopt de terugverdientijd van zonnepanelen flink op. Als je in 2027 zonnepanelen koopt, verdien je je investering pas na zo’n 20 jaar terug, zo verwacht Pricewise en andere experts. Dat de terugverdientijd zo oploopt, komt grotendeels doordat huishoudens straks netto vrijwel niks meer ontvangen voor teruggeleverde (geproduceerde) zonnestroom. De terugleverkosten zijn naar verwachting namelijk bijna even hoog als de terugleververgoeding, waardoor de (netto) opbrengst per kWh heel laag uitvalt.
Let wel: de terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van diverse factoren, zoals stroomgebruik, stroomprijs, terugleverkosten en terugleververgoeding. Bij een lage(re) stroomprijs wordt de terugverdientijd zelfs langer dan de technische levensduur van zonnepanelen. Want hoe lager de stroomprijs, hoe minder je bespaart door je eigen stroom op te wekken. Ook een lagere energiebelasting op stroom zorgt ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen hoger uitvalt voor het deel van je zelf gebruikt.

Is een terugverdientijd van 20 jaar niet te lang?
Ja, dat is het geval. Maar zonnepanelen gaan nu al 25 tot 30 jaar mee, op basis van de verwachte levensduur. Fabrikanten beloven na deze periode nog een opbrengst van 85% van het oorspronkelijke vermogen. Dit geldt echter niet voor randapparatuur en omvormers, die eerder toe zijn aan vervanging. In de praktijk kiezen veel mensen ervoor om hun panelen na circa 20 jaar te vervangen door panelen met een hoger rendement.
Wat is slim als je al zonnepanelen hebt?
Als je al zonnepanelen hebt, loont het om vanaf 2027 zo veel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken. Daarmee voorkom je dat je de stroom terug moet leveren tegen een lage vergoeding. Huishoudens met zonnepanelen gebruiken nu slechts zo’n 30% van de opgewekte zonnestroom direct zelf. Dit percentage kun je verhogen door bijvoorbeeld je elektrische auto thuis op te laden (indien thuisladen mogelijk is en als je een elektrische auto bezit of rijdt) of de wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. Daarmee verlaag je ook de terugverdientijd van de zonnepanelen.
Heeft het nog zin om zonnepanelen aan te schaffen?
Zonnepanelen aanschaffen moet je niet meer doen voor het financieel rendement. Het voordeel in de toekomst duurt te lang, is te onzeker en de investering is hoog. Wel zijn er andere voordelen. De opgewekte stroom die je zelf gebruikt hoef je niet af te nemen van het net. Dat maakt je minder gevoelig voor de energieprijzen die sterk kunnen stijgen door gebeurtenissen op andere plekken in de wereld. Zonnepanelen zorgen voor een efficiënter gebruik van energie in je huis. Dat is ook goed voor het milieu.
Wat is handig als je zonnepanelen hebt gekocht?
Het is zaak om je dak niet vol te leggen met 30 zonnepanelen als je er maar vier nodig hebt. Bij een optimaal aantal kan je meer zonnestroom zelf gebruiken. Ook is het soms handiger om zonnepanelen niet meer alleen op het zuiden te plaatsen, maar ook op het oosten, het westen en het noorden. Daarmee verspreid je de stroomproductie geleidelijk over de dag en kan je op meerdere tijdstippen gebruik maken van je opgewekte zonnestroom. Bedenk wel dat je met minder zonnepanelen niet per se voordeliger uit bent, omdat je te maken hebt met eenmalige kosten voor de installatie van de panelen en de omvormer. En panelen die niet op het zuiden liggen leveren per stuk minder stroom op, maar voordeel is dat de stroom beter is verdeeld over de hele dag.
Laat een reactie achter