Heb je een dynamisch energiecontract? Dan verandert er iets belangrijks: in plaats van dynamische stroomprijzen per uur, betaal je straks elke 15 minuten een andere prijs voor stroom. Maar wat betekent dat precies voor jou? En is dat eigenlijk een voordeel of nadeel?
Wat verandert er vanaf september 2025?
Tot nu toe verandert de stroomprijs bij een dynamisch energiecontract ieder uur; er zijn dan 24 prijsmomenten voor stroom per dag. Dat wordt straks anders: je krijgt 96 prijsmomenten per dag, dus een nieuwe stroomprijs per kwartier.
Deze verandering is onderdeel van Europese afspraken (de zogenoemde Single Day-Ahead Coupling). Het doel hiervan is simpel: de prijzen beter laten aansluiten bij het werkelijke aanbod en verbruik van stroom. Dat is vooral belangrijk bij duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Zon en wind leveren niet de hele dag evenveel stroom. Als de zon schijnt of het hard waait, is er ineens veel stroom beschikbaar. Maar minuten of een kwartier later kan dat weer helemaal anders zijn. Met prijzen die elk kwartier veranderen, kun je die schommelingen beter volgen.
Let op: Niet alle leveranciers stappen meteen over op kwartierprijzen. Alleen Coolblue Energie, Tibber en Noord Energie hebben bevestigd dat ze dit per 1 oktober 2025 invoeren.
Wat zijn de voordelen van kwartierprijzen?
1. Je kunt slimmer stroom gebruiken
Beschik je over een slimme laadpaal, warmtepomp of thuisbatterij? Dan kun je het moment waarop je stroom verbruikt of teruglevert nóg beter timen. Dat betekent: stroom afnemen als het goedkoop is, terugleveren als de prijs hoog is. Zo kun je besparen of zelfs geld verdienen.
2. Betere aansluiting op zonne- en windenergie
Op momenten met veel zon of wind is er vaak veel stroom beschikbaar. Met kwartierprijzen zie je die pieken sneller terug in je tarief. Slim gebruik van stroom is dan niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu, aangezien we zo meer gebruik maken van groene stroom.
3. Meer controle en flexibiliteit
Met kwartierprijzen kun je nog preciezer inspelen op het moment dat stroom het goedkoopst is. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je oven, wasmachine of vaatwasser alleen aan gaat als de dynamische stroomprijs laag is. Dankzij slimme software kun je je apparaten automatisch laten reageren op prijsdalingen of -pieken.

Wat zijn de nadelen?
1. Vaker de prijs checken
Waar je eerder één keer per uur hoefde te kijken, verandert de stroomprijs straks elke 15 minuten. Dat kan overweldigend zijn, vooral als je handmatig wilt sturen.
2. Niet geschikt voor alle apparaten
Heb je een wasmachine of vaatwasser? Dan zet je die aan voor een volledig programma, dat vaak meerdere uren duurt. Een goedkoop kwartiertje tussendoor maakt dan weinig verschil. Je moet dus goed nadenken welke apparaten je slim kunt inzetten.
3. Slimme apparaten nodig
Om echt te profiteren van dynamische energieprijzen, heb je slimme technologie nodig. Denk aan een slimme laadpaal of een slimme thermostaat. Zonder deze apparaten is het lastiger om je verbruik per kwartier te sturen.
4. Niet elke leverancier doet mee
Lang niet alle energieleveranciers stappen direct over op kwartierprijzen. Sommige blijven gewoon werken met uurtarieven of gebruiken het gemiddelde van vier kwartieren. Let dus goed op wat jouw leverancier precies doet. Vergelijken via Pricewise kan lonen.
Voor wie zijn dynamische kwartierprijzen interessant?
Dynamische kwartierprijzen zijn vooral interessant als je veel stroom verbruikt en dit met veel grote apparaten goed kunt timen en verbruiken, omdat kleine prijsverschillen dan een groot effect kunnen hebben op je energierekening. Het is ook interessant als je:
- een elektrische auto thuis oplaadt;
- een slimme laadpaal of warmtepomp hebt;
- een thuisbatterij gebruikt;
- zonnepanelen hebt en stroom slim teruglevert;
- je verbruik in grote mate kunt plannen of automatiseren.
Als je het goed aanpakt, kun je besparen op je stroomkosten. Vergeet niet dat je ook vaak nog je gascontract moet afsluiten. Maar ben je iemand die liever zekerheid heeft en niet wil omkijken naar de stroomprijs? Dan is een vast energiecontract of variabel energiecontract misschien meer iets voor jou.
Laat een reactie achter