Gevelisolatie: geen warmteverlies via je muren

Gevelisolatie is een zeer winstgevende vorm van woningisolatie.  Gevelisolatie zorgt ervoor dat de warmte in je woning minder snel naar buiten verdwijnt en het minder tocht. Je maakt hiermee niet alleen je portemonnee erg blij, maar ook de aarde. Het zorg namelijk voor minder uitstoot van broeikasgassen en vermindert dus het broeikaseffect en dus de klimaatverandering die dit tot gevolg heeft . De isolatie van je gevel kan op verschillende manieren: spouwmuurisolatie of de isolatie van massieve muren. Wanneer je woning vóór of in 1988 is gebouwd, is de kans groot dat er geen of beperkte gevelisolatie is aangebracht. 

Wil je weten welk energieproduct het beste past bij je persoonlijke situatie? Ga dan energie vergelijken

Energie vergelijken

Isolatie aan de binnenkant van je gevel

Wat nou als je je huis wilt isoleren, maar je mag het uiterlijk van je gevel niet veranderen en de muren hebben geen spouw? In dit geval kun je kiezen voor een gevelisolatie van binnenuit door een voorzetwand te plaatsen. Dit kan op verschillende manieren. Je kan namelijk isolatiemateriaal en een gipsen voorzetwand tegen een raster van houten latten of metalen profielen te plaatsen. Daarnaast kun je kiezen voor het aanbrengen van warmte-reflecterend folie of kant-en-klare isolatiepanelen van hardschuim. Met een isolatie aan de binnenkant van je gevel, bespaar je per m2 buitenmuur op jaarbasis gemiddeld 9,5 m3 gas op je energierekening.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit twee stenen muren met hiertussen een ruimte, ofwel een spouw, van 4 tot 6 centimeter. Deze ruimte kun je door een professioneel spouwmuurisolatiebedrijf op laten vullen. Aan de buitengevel worden op de kruispunten van de voegen gaten geboord, waarna er piepschuimbollen of glaswolvlokken in de spouw ingespoten worden. Hierna worden de gaten opgevuld, waarmee de gevel er weer uitziet als vanouds. Wanneer je ongeveer 40 m2 spouwmuur isoleert, vermindert het gasverbruik met gemiddeld 320 m3 per jaar. Hiermee is het tegelijkertijd de voordeligste methode van gevelisolatie.

Isolatie aan de buitenkant van je gevel

Gevelisolatie vanaf de buitenkant van je huis is het meest energiebesparend, maar daarnaast ook de duurste vorm. Wanneer je voor deze vorm kiest, houd dan rekening dat het aanzicht van je gevel zal veranderen. In dit geval wordt het isolatiemateriaal namelijk tegen de buitenmuur van uw woning geplaatst. Hiervoor zijn 2 soorten afwerkingen, namelijk sierpleister of gevelbekleding.

Kies je voor een gevelisolatie? Let dan goed op de juiste isolatiewaarden, zodat je volop kunt genieten van je woning. Neem voor meer voordeel ook even kijkje bij de vanuit de Rijksoverheid geïnitieerde subsidie voor woningisolatie.

  Energie vergelijken