In totaal hebben 210.000 kwetsbare huishoudens een aanvraag ingediend voor het Noodfonds Energie voor financiële steun bij de stijgende energierekening. Wat houdt dit fonds in? Wie komt hiervoor in aanmerking? En wat is het alternatief? Dit blog gaat hierop dieper in.
Let op: het Noodfonds Energie is inmiddels gesloten. Daardoor kunnen huishoudens in 2025 geen beroep meer doen op deze steun.
Kwetsbare huishoudens konden dit jaar weer aankloppen bij het Noodfonds Energie voor financiële steun bij de stijgende energierekening. Er was veel animo voor, gezien de oplopende wachttijden bij het digitale loket. Sinds de heropening op dinsdag 22 april zijn er 210.000 aanvragen binnengekomen. Het Noodfonds verwacht dat hiermee het volledige beschikbare budget benut zal worden.
Wat is het budget?
De Rijksoverheid heeft 56,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het zogeheten Tijdelijk Noodfonds Energie. Ook energieleveranciers Budget Energie, Clean Energy, Essent, ENGIE, Eneco, Greenchoice, Innova, Pure Energie, Vattenfall, en netbeheerders Alliander, Enexis, Stedin, Tennet en GasUnie dragen samen 13,2 miljoen euro bij. Naar verwachting kan het fonds dit jaar 100.000 huishoudens helpen.
Voor wie is het noodfonds bedoeld?
Huishoudens die meer dan 8% tot 10% van hun bruto-inkomen (tot 200% van het sociaal minimum) besteden aan energiekosten komen in aanmerking voor steun uit het Noodfonds. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier het huishouden zit. In 2023 en 2024 hebben ruim 160.000 huishoudens gebruikgemaakt van het Noodfonds. Daarmee zijn geldzorgen, oplopende schulden en afsluitingen van gas- of elektriciteitsvoorzieningen voorkomen.

Waarom ging het fonds eerst niet door?
Aanvankelijk zou het Noodfonds niet in 2025 doorgaan, omdat energieleveranciers aarzelden om de uitvoeringskosten op zich te nemen. Om de zaak vlot te trekken is gebruik gemaakt van subsidie. Enkele maanden later kon het Noodfonds alsnog worden opengesteld. Dat gebeurde op dinsdag 22 april. De belangstelling was zo groot dat het systeem van het UWV, dat de inkomensgegevens ontvangt, overbelast raakte.
Wat is er nieuw in het fonds?
Nieuw dit jaar is dat ook huishoudens met een blokaansluiting in aanmerking komen voor steun uit het fonds. De voorwaarden voor een aanvraag zijn hetzelfde als vorig jaar. Staatssecretaris Jurgen Nobel is blij dat het kabinet de meest kwetsbare huishoudens een steuntje in de rug kan geven. Maar het Noodfonds kan niet iedereen helpen. Het kabinet kijkt volgens Nobel hoe de energierekening op de lange termijn is te verlagen.
Wanneer zijn hoge energiekosten een probleem?
Eén op de vijf huishoudens geeft meer dan 8% van hun inkomen uit aan energie, blijkt uit onderzoek van TNO. Vooral huishoudens met een laag inkomen, een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning lopen risico om financiële problemen te krijgen door hoge energiekosten. Dit heet energiearmoede. In 2023 leed 4,8 procent van de huishoudens in Nederland aan energiearmoede.

Neemt energiearmoede toe in Nederland?
Volgens het onderzoek worden in 2025 meer huishoudens geraakt door energiearmoede dan in 2024. “We verwachten dat het aantal energiearme huishoudens in Nederland zal stijgen tot boven het niveau tijdens de energiecrisis in 2023, toen financiële steunmaatregelen energiearmoede hebben gedempt,” zegt Peter Mulder, onderzoeker bij TNO. Zonder de steunmaatregelen zouden in 2023 naar schatting 11% van alle huishoudens te maken hebben gehad met energiearmoede.
Wat is het alternatief voor het Noodfonds?
Nu het Noodfonds is gesloten kunnen huishoudens dit jaar geen beroep meer doen op het fonds. Wel blijven er andere manieren over om te besparen op energiekosten, zoals isoleren van het huis. Dat kan met het oog op de volgende winter ook met goedkope maatregelen, zoals het dichten van kieren, aanbrengen van tochtstrips en isolatiemateriaal aanbrengen rond buizen voor verwarming. Een andere manier om te besparen op energiekosten is overstappen naar een goedkopere energieleverancier.
Laat een reactie achter