Ondanks het prijsplafond voor onder andere gas, zijn de prijzen nog altijd ongekend hoog. Dat doet pijn aan je portemonnee! Door op het gasverbruik te letten, valt er wel flink te besparen. Wij geven je acht makkelijk uit te voeren bespaartips voor de verwarming op een rij. Ka-ching!
Gasverbruik verwarming in de winter
Laten we het eerst even over ons gasverbruik in de winter hebben. Feit is dat de hoeveelheid stroom en gas die we verbruiken in de winter het hoogst is. Klinkt logisch, want we zijn dan vaker binnen, maken meer gebruik van verlichting en hangen doorgaans langer voor de buis. Vooral de kachel heeft invloed op de energierekening. Zo’n 75% van het totale gasverbruik gaat naar de verwarming van het huis, 20% wordt gebruikt voor waterverwarming en 5% voor het gasfornuis.
Ook zijn de wintermaanden voor veel huishoudens goed voor zo’n 75% van de gasrekening. Besparen op gas kan dus het makkelijkst met de verwarming en vooral in de koude tijden. Wat kun je allemaal doen om op gas te besparen zodat je die energiekosten verlaagt?
Weten wat je nu betaalt als je een energiecontract afsluit? Vergelijk energieprijzen!
1. Zet de thermostaat standaard een graad of meer lager
Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Of zet de kachel nog lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Trek een dikke trui aan, steek wat kaarsjes aan, ga met een kleedje op de bank zitten en wen aan die iets lagere temperatuur. Het went echt en het scheelt veel. En hoe hoger de gasprijs die je betaalt, hoe meer je bespaart als je die m³’s niet gebruikt.
2. Ga om meerdere redenen niet lager dan 15℃
Houd de temperatuur in een niet goed geïsoleerde woning wel minimaal op 15℃. Ook ’s nachts. Een slecht geïsoleerd huis kan bij een lage temperatuur te vochtig worden, met schimmels en huisstofmijt tot gevolg. Dit is niet goed voor je gezondheid. In goed geïsoleerde woningen wordt het ’s nachts niet veel kouder dan 15℃. Het ‘herwarmen’ in de ochtend kost daarom ook minder energie. Dit is goedkoper dan de kachel gedurende de nacht op bijvoorbeeld 18℃ te houden.
3. Slaap in een koude kamer
Een graad of 15 in de slaapkamer is oké. In een koude kamer is het misschien iets verleidelijker om langer in bed te blijven liggen… maar je bespaart op de energiekosten. Slapen in een koude kamer heeft nog meer gunstige bijkomstigheden: je valt sneller in slaap, slaapt dieper, verbrandt meer calorieën én je ziet er jonger uit in de ochtend door de aanmaak van melatonine. Dit hormoon vertraagt het verouderingsproces.
4. Gebruik een thermostaatklok of slimme thermostaat
Het veranderen van de temperatuur in huis hoef je niet iedere dag opnieuw te doen als je een thermostaatklok of slimme thermostaat hebt. Met deze apparaten stel je dagprogramma’s in en zorg je ervoor dat de kachel elke dag vanaf een bepaald tijdstip overgaat op een gewenste temperatuur. De slimme thermostaat kun je op afstand bedienen met een mobiele applicatie.
5. Zet de temperatuur een uur voor vertrek lager
Moet je de deur uit voor een paar uur? Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek al lager. Het zal niet erg veel afkoelen in die tijd. Ben je de hele dag of dagen niet thuis? Houd de temperatuur dan standaard een aantal graden lager. Dat kan je flink wat energie schelen. Ook als je daarna even iets meer stookt om de woning weer op een prettige temperatuur te krijgen. Uiteraard verschilt dit per woning en de mate van isolatie.
Woning isoleren? Vraag vrijblijvend een offerte aan
6. Draai de radiator in sommige ruimtes dicht
Draai radiatoren dicht in ruimtes waarin je niet hoeft te zijn. Zonde om een kachel in de slaapkamer te laten loeien, terwijl je hier een groot gedeelte van de dag niet bent. Vriest het en heb je radiatoren in ruimtes zoals de garage of het tuinhuis? Draai deze kachels dan wel een beetje open, zodat je bevriezing van leidingen voorkomt. Bevriezen de leidingen, dan kan hierdoor veel (water)schade ontstaan aan opstal én inboedel.
7. Isoleer verwarmingsbuizen en ruimte achter kachels
Via verwarmingsbuizen kan veel warmte verloren gaan onderweg naar de radiator. Vooral als de buizen door koudere ruimtes lopen. Isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen is niet duur en bestellen kan ook nu de winkels dicht zijn gewoon bij bouwmarkten. Het enige wat je nodig hebt, is een aantal meters aan buisisolatie en -tape om deze stevig te bevestigen. Gunstige bijkomstigheid: het isoleren van waterleidingen werkt ook tegen het bevriezen hiervan. En isoleer je de ruimte achter de kachels met isolatiefolie? Dan voorkom je dat een deel van de warmte de muur ingaat.
8. Gebruik deurdrangers en tochtstrips
Sluit de deuren als je niet alle ruimtes (op dezelfde temperatuur) verwarmt. Dit scheelt je heel veel aan gasverbruik. Vergeet je deuren nogal vaak dicht te doen? Gebruik dan deurdrangers, deze sluiten deuren vanzelf weer. En denk ook aan tochtstrips voor ramen en deuren. Kleine investering, grote winst.
Besparing afhankelijk van woning
Let op: het hangt van het soort woning af hoeveel je met sommige handelingen bespaart. Hoe zit dat? Heb je een huis met heel goede isolatie en een hoog energielabel? Dan houdt deze lange tijd warmte vast en warmt deze ook snel weer op. In dat geval is tijdelijk een aantal graden lager verwarmen waarschijnlijk voordelig. Heb je een oud huis dat langzaam opwarmt? Dan kan het je meer gas kosten om deze opnieuw tot de aangename temperatuur te verwarmen.
Zoek dus zelf naar de beste optie: moet je de verwarming op redelijk constante temperatuur houden of juist niet? Je kunt wat experimenteren met temperaturen en de hoogte van het gasverbruik door een slimme-meter-app te gebruiken en het verbruik per dag te bekijken.
Gasloos wonen?
Wil je nou écht veel besparen op je gasverbruik? Dan kun je overwegen om in plaats van een cv-ketel een warmtepomp te gebruiken. Op die manier verwarm je met stroom in plaats van met gas. Je woning moet dan wel voorzien zijn van goede isolatie. Ook kun je kiezen voor koken op inductie, in plaats van op een gaspit. En het verwarmen van het water met een zonneboiler. Wek de stroom voor dit alles op met zonnepanelen die je kunt kopen of huren. Gasloos wonen zorgt voor een gigantische besparing en daar wordt je bankrekening nou nog eens blij van!
Goede dag ,mijn gas boiler heb ik op 35 graden gezet en ik kreeg veel terug ,er werd wel gevraagd hoe dat kon dat heb ik uitgelegd en was het goed .Het is toch onzinnig on 24 uur het warer zo warm te houden en als je het wil gebruiken moet er veel koud water bij ,en als er kinderen zijn kunnen ze zich niet verbranden vr gr Roza
Dat lijkt me niet veilig, want 35 graden is een ideale temperatuur om Legionella in te laten groeien. Ik zou hem maar weer terugzetten naar 60 graden. Als het goed is, is je boiler goed geïsoleerd en verlies je niet zoveel energie. Dat je geld terugkreeg, kan ook andere oorzaken hebben.
Met vloerverwarming kan je de temperatuur ook s’nachts lager zetten. Is een beetje afhankelijk van de snelheid waarmee je weer opwarmt. Maar ga niet tot 15gr. 17gr is een betere instelling voor een vloerverwarming. Bij mij is het dan binnen een uur weer op temperatuur.
Ik heb verwarming boven nooit aan. Het wordt niet vochtig. Wel slapen we altijd met het raam open (behalve als het hard vriest).
Het bed is wel even koud, maar dat warmt snel op. Ik slaap het lekkerst in een koude kamer met frisse lucht!
Door het plaatsen van een slimme thermostaat is het nu boven altijd koud, een oude thermostaat waarbij je iedere radiator zelf open of dicht mee draaide werkt veel beter, laat je geen onzin aanpraten om voor veel centen zo’n “slimme” radiator aan te schaffen.
Wat denk je zelf.
Pas vertelde iemand mij dat je gas kunt besparen door de temperatuur in je CV ketel lager in te stellen. Deze tip zie ik hier niet. Eergisteren van 90 graden naar 65 gezet, ik ben benieuwd. Belangrijkste argument is: je radiatoren kunnen geen 90 graden verwerken en bij douchen is dat ook veel te warm, waardoor er koud water toegevoegd wordt. Zonde om dan de ketel wel de hele dag tot 90 graden te laten stoken. Weet iemand of dese theorie klopt?
Doe dit beslist NIET,dit voorkomt bacterie in uw kraan en douche water (de legionella bacterie) levens gevaarijk !!!
Meestal kan je de temperatuur voor de boiler anders instellen als de temperatuur voor de CV. De boiler moet minimaal 70gr hebben. De CV kan lager. Als je alleen vloerverwarming hebt is 40gr voldoende. Voor de radiatoren zal dit te laag zijn.
Warm water en cv verwarming hebben 2 verschillende waarden. Voor warm water moet het minimaal 60 graden zijn vanwege legionalle. Voor verwarming zou ik eerst 60 graden proberen. Krijgt u het nog steeds warm in huis, probeer dan 50 graden. Lager dan 50C werkt alleen in zeer goed geisoleerde woningen.
Dat klopt wel , bij een lagere CV/water temperatuur is het rendement van de ketel hoger , stel de watertemperatuur daarvoor in op gemiddeld 65 a 70 gr.C . De watertemperatuur voor douchen etc. wordt apart ingesteld en dient op ca. 60 gr C te staan, da tis ruim voldoende en ook zo geen risico voor legionella bacterién.
Veel CV ketels hebben een anti legionella stand, dan wordt het warmwater af en toe tot 60c verwarmd om de legionella te doden. Het water heb ik altijd op 45c staan, handig bij voorspoelen van de afwas, hoef je geen koud water bij te mengen om je handen niet te branden
Als je nog met gas stookt kun je enorm veel bezuinigen ook op douchen en verwarming: Zelf douche ik me niet meer met warm water: Net zoals vroeger zeep ik me in voor de wastafel en spoel me af onder de douche met koud water. Scheelt ook veel water! Wat de verwarming betreft leef ik met de seizoenen . In de winter een flinke trui aan. 16 graden is prima. Als je dan naar buiten gaat voelt het ook niet zo koud aan. In mijn hoekhuis verbruik ik ongeveer 500 kubieke meter gas per jaar. Van die besparing krijg ik het warm!
Ik ben heel veel thuis en werk niet, dus ik wil het wel aangenaam hebben in huis.
Betaal liever wat meer dan dat ik in de kou ga zitten, dan maar een boterham minder.
Helemaal mee eens!