• Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Pricewise.nl Blog

Header Right

Ga naar pricewise.nl

  • Overzicht
  • Energie
  • Auto
  • Zorg
  • Internet
  • Pers

Gas besparen-tips: makkelijk besparen op verwarming

7 januari 2021, door Marlijn Pruim

De nachten zijn lang, de ochtenden donker en de dagen koud. Dat maakt het lastig om je bed uit te komen. Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat het huis warm is tegen de tijd dat de wekker gaat. Heerlijk… maar denk je daarbij ook aan de energierekening? In de winter verbruik je namelijk heel veel meer gas dan in de zomer. Voornamelijk aan de verwarming. Wij zetten acht thermostaat-tips op een rij waarmee je flink kunt besparen op energiekosten en energieverbruik. Het lijken misschien nogal open deuren, maar ook die moet je sluiten om energie te besparen met de verwarming.

Drie vierde gasverbruik door verwarming

Laten we het eerst nog even over dat gasverbruik in de winter hebben. Feit is dat de hoeveelheid stroom en gas die we verbruiken in de winter het hoogst is. Klinkt logisch, want we zijn dan vaker binnen, maken meer gebruik van verlichting en hangen doorgaans langer voor de buis. Vooral de kachel heeft de invloed op de energierekening. Zo’n 75% van het totale gasverbruik gaat naar de verwarming van het huis, 20% wordt gebruikt voor waterverwarming en 5% voor het gasfornuis. Besparen op gas kan dus het makkelijkst met de verwarming.


Weten of je minder kunt betalen voor gas? Wij helpen je vergelijken


8 keer makkelijk op gasverbruik besparen

Energie besparen op verwarming van het huis is redelijk eenvoudig. En de moeite waard, want het besparen op het gasverbruik scheelt kosten en CO2-uitstoot. Vooral in de koude periodes van het jaar. Wat kun je allemaal doen om op gas te besparen?

1. Zet de thermostaat standaard één graad lager

Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Ieder graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Geen zorgen, je hoeft echt niet te verkleumen, dat bewaren we voor buiten. Maar vergeet niet dat je je ook binnen warmer kunt kleden. Steek wat kaarsjes aan, ga met een kleedje op de bank zitten en wen aan die iets lagere temperatuur. Scheelt je ook nog eens een beetje bij de overgang naar de temperatuur buiten.

2. Draai de radiator in sommige ruimtes uit

Draai radiatoren in ruimtes waarin je niet hoeft te zijn uit. Niet alle radiatoren hoeven open te staan. Zonde om een kachel in de slaapkamer te laten loeien, terwijl je hier een groot gedeelte van de dag niet bent. En waar je als je er bent onder de warme dekens ligt. Vraag jezelf dus af hoe hoog je de temperatuur in huis wilt hebben en of je die temperatuur continu en in elke ruimte wilt. Heel belangrijk hierbij: sluit de tussendeuren.

3. Zet de temperatuur een uur voor vertrek al lager…

Moet je de deur uit voor een paar uur of is het bedtijd? Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek al lager. Het zal niet erg veel afkoelen in die tijd. Ben je de hele dag of dagen niet thuis? Houd de temperatuur dan standaard een aantal graden lager. De energie die je bespaart door tijdelijk tot een lagere temperatuur te verwarmen, kan je wat in gasverbruik schelen. Ook als je daarna even iets meer moet stoken om de woning weer op een prettige temperatuur te krijgen.

Let op: wel hangt het van het soort woning af of deze optie bespaart. Heb je een huis met heel goede isolatie en een hoog energielabel? Dan houdt deze lange tijd warmte vast en warmt deze ook snel weer op. In dat geval is tijdelijk een aantal graden lager verwarmen waarschijnlijk voordelig. Heb je een oud huis dat langzaam opwarmt? Dan kan het je meer gas kosten om deze opnieuw tot de aangename temperatuur te verwarmen. Zoek dus zelf naar de beste optie; moet je de verwarming op redelijk constante temperatuur houden of juist niet? Je kunt wat experimenteren met temperaturen en de hoogte van het gasverbruik door een slimme-meter-app te gebruiken en het verbruik per dag te bekijken.

4. …maar niet lager dan 15℃

Houd de thermostaat in de nacht minimaal op 15℃. In de ochtend kan het huis, of alleen de woonkamer, weer (makkelijk) worden verwarmd tot de gewenste temperatuur. Is dat ‘herwarmen’ niet duurder dan een constante temperatuur aanhouden? In goed geïsoleerde woningen niet. Het wordt daarin ’s nachts niet veel kouder dan 15℃. De kachel hoeft daarom in de nacht niet tot nauwelijks aan te slaan als de thermostaat op een lage temperatuur staat. Dit is goedkoper dan de kachel gedurende de nacht op bijvoorbeeld 18 ℃ te houden. Is het zomer? Dan kan de verwarming over het algemeen standaard op een lage temperatuur.

5. Gebruik een thermostaatklok…

Het veranderen van temperatuur van de thermostaat hoef je niet iedere dag zelf te doen. Je kunt een thermostaatklok instellen. Daarmee zorg je ervoor dat de kachel iedere dag vanaf een bepaald tijdstip overgaat op een gewenste temperatuur. Handig, want je kunt het lager en hoger zetten van de temperatuur dan niet meer zoveel na te denken over de thermostaat.

6. …of een slimme thermostaat

Heb je behoefte aan meer flexibiliteit? Neem dan een slimme thermostaat. Deze kun je op afstand bedienen met een mobiele applicatie. Hierdoor heb je overal controle over de thermostaat. Zo kun je de temperatuur overdag gewoon laag houden en bij thuiskomst toch warm worden verwelkomd. Al is het maar door de kachel.


Vergelijk gastarieven en vind contracten met de beste prijzen


7. Gebruik deurdrangers

Verwarm jij niet alle ruimtes op dezelfde temperatuur? Sluit de deuren dan, want dat scheelt je heel veel aan verbruik. Vergeet je dit nogal vaak? Als je deurdrangers gebruikt sluiten deuren vanzelf. Daardoor weet je zeker dat je geen deuren open laat staan, is er minder tocht in huis en blijven de ruimtes zo warm als jij wilt. Die vermindering in warmteverlies, zorgt ervoor dat de kachel minder hard hoeft te werken.

8. Slaap in een koude kamer

En om maar te eindigen met dat waarmee we begonnen: de slaapkamer. Slaap in een koude kamer. Een graad of 15 in de slaapkamer is oké! Dan is het misschien iets verleidelijker om langer in bed te blijven liggen… maar je slaapt (waarschijnlijk) wel een stuk beter dan in een verwarmde kamer.

Gasloos wonen?

Wil je nou écht veel besparen op je gasverbruik? Dan kun je overwegen om in plaats van een cv-ketel een warmtepomp te gebruiken. Op die manier verwarm je met stroom in plaats van met gas. Je woning moet dan wel voorzien zijn van goede isolatie. Ook kun je kiezen voor koken op inductie, in plaats van op een gaspit. En het verwarmen van het water met een zonneboiler. Dit gasloos wonen zorgt voor een gigantische gasbesparing. Je verbruikt dan wel meer stroom.

Dit artikel is op 26 november 2015 voor het eerst gepubliceerd en is herschreven op 7 januari 2021. Daarbij is ook gekeken naar de tips die lezers door de jaren heen hebben gegeven. Dus ga jij de uitdaging met je thermostaat dit jaar aan? Dan mag je dat hieronder best even laten weten. Tips zijn altijd welkom.

Deel dit bericht met je vrienden:

TwitterFacebookWhatsAppLinkedIn
  • Bio
  • Latest Posts
Marlijn Pruim

Marlijn Pruim

On-page SEO Marketeer at Pricewise
Humor. Tikkeltje chaotisch. Basketbal. Als On-page SEO Marketeer houdt Marlijn niet alleen van teksten schrijven, ook het corrigeren ervan is een feest - of een slagveld.
Marlijn Pruim

Latest posts by Marlijn Pruim (see all)

  • Gas besparen-tips: makkelijk besparen op verwarming - 7 januari 2021
  • Internetsensaties 2020: wat googelden we dit jaar massaal? - 31 december 2020
  • Energie: vast of variabel? - 17 december 2020
  • Overgangsregeling bespaart oldtimerbezitters 250 miljoen aan wegenbelasting in zeven jaar tijd - 24 november 2020
  • Persoonlijk contact digitaal vervangen tijdens coronamaatregelen: hoe doen we dat en werkt het? - 2 november 2020

Categorie: Energie

Reader Interactions

Deze artikelen kunnen we je aanraden:

HuishoudbeursModerne huishoudelijke snufjes: handig of stroomvreters?
energie-vast-variabelEnergie: vast of variabel?
Daling-tarieven-januari-2020Daling variabele energietarieven per 1 januari
variabele-gastarieven-bereiken-bodempunt.Variabele energietarieven dalen opnieuw
klimaatverandering-duurzame-energieopwekkingKlimaatverandering kan invloed hebben op duurzame energieopwekking in Nederland

Reacties

  1. Rex

    5 januari 2021 at 13:22

    Artikel klopt toch niet. Ik heb gisteren de hele dag op 19 graden gestookt. Zelfde tijden asl ik doe met 20 graden. Verbruik is 6m3 op de dag. De dag ervoor op 20 graden was het 5m3. Elke keer op 20 verbruik ik minder dan op 19. Dit is dus sterk afhankelijk van hoe snel je huis afkoelt of het voordeliger is of niet, voor mij pakt het duurder uit.

    Beantwoorden
  2. Piet Kroon

    30 oktober 2020 at 12:08

    Door het plaatsen van een slimme thermostaat is het nu boven altijd koud, een oude thermostaat waarbij je iedere radiator zelf open of dicht mee draaide werkt veel beter, laat je geen onzin aanpraten om voor veel centen zo’n “slimme” radiator aan te schaffen.

    Beantwoorden
  3. Johanna

    27 augustus 2020 at 15:48

    Pas vertelde iemand mij dat je gas kunt besparen door de temperatuur in je CV ketel lager in te stellen. Deze tip zie ik hier niet. Eergisteren van 90 graden naar 65 gezet, ik ben benieuwd. Belangrijkste argument is: je radiatoren kunnen geen 90 graden verwerken en bij douchen is dat ook veel te warm, waardoor er koud water toegevoegd wordt. Zonde om dan de ketel wel de hele dag tot 90 graden te laten stoken. Weet iemand of dese theorie klopt?

    Beantwoorden
    • patrick

      6 oktober 2020 at 13:45

      Doe dit beslist NIET,dit voorkomt bacterie in uw kraan en douche water (de legionella bacterie) levens gevaarijk !!!

      Beantwoorden
    • Jeroen Goudswaard

      26 oktober 2020 at 15:37

      Warm water en cv verwarming hebben 2 verschillende waarden. Voor warm water moet het minimaal 60 graden zijn vanwege legionalle. Voor verwarming zou ik eerst 60 graden proberen. Krijgt u het nog steeds warm in huis, probeer dan 50 graden. Lager dan 50C werkt alleen in zeer goed geisoleerde woningen.

      Beantwoorden
  4. wiebe westra

    4 juni 2020 at 12:35

    Als je nog met gas stookt kun je enorm veel bezuinigen ook op douchen en verwarming: Zelf douche ik me niet meer met warm water: Net zoals vroeger zeep ik me in voor de wastafel en spoel me af onder de douche met koud water. Scheelt ook veel water! Wat de verwarming betreft leef ik met de seizoenen . In de winter een flinke trui aan. 16 graden is prima. Als je dan naar buiten gaat voelt het ook niet zo koud aan. In mijn hoekhuis verbruik ik ongeveer 500 kubieke meter gas per jaar. Van die besparing krijg ik het warm!

    Beantwoorden
  5. Anita

    25 januari 2020 at 16:54

    Ik ben heel veel thuis en werk niet, dus ik wil het wel aangenaam hebben in huis.
    Betaal liever wat meer dan dat ik in de kou ga zitten, dan maar een boterham minder.

    Beantwoorden
  6. Richard

    9 maart 2019 at 13:53

    Als je de hele dag thuis zit , te werken op computer bijv, en het is erg koud waardoor je veel gas moet gebruiken,kun je bijv ook ergens naartoe gaan met wifi,waar het lekker warm is zoals een bibliotheek. Er is vaak gratis wifi,je neemt je eigen broodje mee en koffie, en zo bespaar je heel veel geld, en is gezelliger

    Beantwoorden
  7. Zafar Jehat

    28 februari 2018 at 11:28

    Haha handige tips

    Beantwoorden
  8. Sabine

    18 november 2015 at 15:05

    vraagje bij punt 6: ik ben onlangs verhuisd van een flat met isolatieniveau C naar een rijtjeshuisje uit de jaren 60, niet geïsoleerd, wel dubbele beglazing en gelukkig goed hang en sluitwerk, zodat deuren en ramen niet kieren. Ik kan nu in de herfst wel merken dat ik in een kouder huis woon. Ik laat ’s nachts en als ik niet thuis ben de thermostaat standaard op 15 graden staan, omdat ik gehoord heb dat het aanhouden van een hogere temperatuur als je niet thuis bent, in niet of slecht geïsoleerde huizen weggegooid geld is. Bij punt 6 vermelden jullie dat niet. Overigens krijg ik de kamer ’s avonds snel op een aangename temperatuur. Radiatoren boven op de slaapkamers dichtdraaien heb ik tot nu toe nog niet gedaan, behalve als ik ventileer. Mij lijkt dat het goed is als in de winter deze kamers ’s avonds ook wat verwarmd worden; ik ben bang dat het er anders op den duur vochtig wordt. Voor de slaapkamer vind ik die avondlijke opwarming zelfs heel plezierig, anders stap ik in zo’n ijskoud bed. Graag uw mening

    Beantwoorden
  9. Adriaan

    9 november 2015 at 20:56

    Een tip die aansluit bij tip 2: gebruik programmeerbare radiatorknoppen zodat je niet elke dag allerlei radiatorknoppen open en dicht hoeft te draaien – het versloft toch weer als het handwerk blijft.

    Er zijn stand-alone knoppen die je van een eigen klokprogramma kunt voorzien, of knoppen die je draadloos kunt instellen vanaf je telefoon of tablet.

    Beantwoorden
    • Anja Koot

      13 november 2015 at 11:22

      Goede morgen,ik heb een plavuizen vloer laat verwarming dag en nacht op 21 graden staan is dit goed of niet..

      Beantwoorden
      • Patrick

        25 oktober 2020 at 09:23

        Wat denk je zelf.

        Beantwoorden
  10. Antoinette

    5 november 2015 at 18:08

    Nu nog tips voor het gebruik van de vloerverwarming zonder radiatoren.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Vergelijk & bespaar met de beste deals

Slaap je al jaren bij dezelfde energieleverancier of verzekeraar? Dan betaal je waarschijnlijk honderden euro’s te veel. Word wakker!
Nu besparen

Meest recente berichten

  • Wat te doen tijdens corona: 9 tips om je thuis te vermaken
  • Moderne huishoudelijke snufjes: handig of stroomvreters?
  • Huis verbouwen? Zo zit het met de kosten en leenmogelijkheden

Inschrijven nieuwsbrief

Bespaar gemiddeld € 214 op je energierekening

Dat scheelt dus behoorlijk! Zonde om te laten liggen.
Nu energie vergelijken

Direct naar:

  • Duurzame energie
  • Elektriciteit
  • Energie aanbiedingen
  • Energie besparen
  • Energie vergelijken
  • Energiebedrijven
  • Energiebronnen
  • Energiecollectief
  • Energieleveranciers
  • Energieprijzen
  • Energieverbruik
  • Gasprijs
  • Goedkoopste energieleverancier
  • Isolatie
  • Netbeheerders
  • Nieuws
  • Stroom
  • Veelgestelde vragen
  • Zakelijke energie
  • Zonne energie

Footer

Klantenservice

  • Hoe werkt overstappen
  • Onze zekerheden
  • Contact

Over ons

  • Klanten over Pricewise
  • Werken bij Pricewise
  • Partner worden
  • Perscontact

Vergelijken

  • Autoverzekering vergelijken
  • Energie vergelijken
  • Geld lenen
  • Internet, tv, bellen vergelijken
  • Woonverzekering vergelijken
  • Zorgverzekering vergelijken

© 2021 · Pricewise