Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Met een aantal kleine handelingen kun je al een hoop besparen! Onderzoek toont aan dat de Nederlander geen inzicht heeft in zijn of haar energieverbruik en gasrekening, terwijl je dat een hoop geld kan besparen!
Bespaartips
Veel geld wordt ‘weggegooid’ door te dure energiecontracten, waardoor we tientallen euro’s per jaar verspillen. Vergelijken en overstappen naar een goedkopere energieleverancier levert je al snel een besparing op je energierekening op. Wil je nog meer besparen? Check hier onze energietips en ga ermee aan de slag!
- Let bij de aanschaf van elektronische apparaten op het stroomverbruik.
Veel apparaten zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel. Apparaten met een A-label zijn het zuinigst. - Onderhoud je elektronische apparaten.
- Ontdooi je diepvries regelmatig en zorg ervoor dat de sluitstrips goed sluiten
- Ontdooi je koelkast regelmatig
- Ontkalk je koffiezetapparaat, waterkoker en (af)wasmachine regelmatig
- Gebruik het eco-programma van je vaatwasser.
- Was op 30 graden (en gebruik het eco-programma wanneer deze op je wasmachine zit) en voorkom zo veel mogelijk het draaien van “kleine wasjes”.
- Beperk het gebruik van een droger en hang je was met mooi weer buiten te drogen.
- Laat elektronische apparaten niet op standby staan, maar zet ze uit.
Sommige apparaten, zoals een mediabox voor je digitale televisie, kunnen niet zomaar uitgeschakeld worden. Om toch energie te besparen kun je hier een insteekkaart of standby killer voor aanschaffen. - Haal opladers van elektronica uit het stopcontact zodra de batterij vol is.
De opladers blijven stroom verbruiken, ook wanneer de batterij vol is of de elektronica niet (meer) op de oplader is aangesloten. - Ontdooi je ingevroren producten in de koelkast.
Op deze manier gebruikt je koelkast de kou van het product en verbruikt daarmee minder vermogen. - Zet je koelkast in een lage omgevingstemperatuur en dus niet direct naast een kachel, fornuis of oven.
- Maak de ventilatieopeningen van je koelkast/vriezer regelmatig schoon.
Op deze manier wordt de restwarmte beter afgevoerd. - Gebruik de douche in plaats van het bad.
Baden kost 2 keer meer energie en water dan douchen. - Douche niet te lang en beperk heet douchen.
- Maak gebruik van een thermostaatkraan en een waterbesparende douchekop.
- Heb je verkoeling nodig? Gebruik dan liever een ventilator in plaats van een airco.
- Laat het licht niet onnodig branden.
Zet het licht uit wanneer je een ruimte of je huis verlaat. - Kies voor spaarlampen en lampen met minder wattage.
- Zet een timer op je lamp(en).
- Kleed je ook binnen warm aan en zorg ervoor dat je geen koude voeten hebt.
Op deze manier kun je je thermostaat een graadje lager zetten en zit je er toch nog warm en comfortabel bij. - Zet je thermostaat lager of uit wanneer je de ramen open hebt staan.
- Zet je thermostaat lager of uit wanneer je gaat slapen of het huis verlaat.
Zorg er wel voor dat je je thermostaat in de winter niet lager zet dan 14 graden celsius, zo voorkom je dat je leidingen bevriezen. - Sluit de gordijnen.
Met de gordijnen gesloten houd je de warmte binnen. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. - Laat radiatoren vrij staan.
Zorg ervoor dat er geen meubels voor de radiator staan of gordijnen voor de radiator hangen. Dit beperkt de roulatie van warme lucht in de ruimte. - Laat je huis isoleren en maak gebruik van tochtstrips en tochtborstels (ook voor de brievenbus).
Je gaat hiermee onnodig warmteverlies tegen.