Dakisolatie

Met de juiste dakisolatie zorg je ervoor dat je nooit meer dan 30% van de gestookte warmte verliest. Zoveel warmte gaat er namelijk doorgaans via een slecht geïsoleerd dak verloren. Dit is niet alleen zonde voor je energierekening, maar ook zeer slecht voor het milieu. Je stookt namelijk gemiddeld 780 m3 gas extra, waardoor dus extra CO2 wordt uitgestoten. Dit vergroot het broeikaseffect en heeft dus invloed op de klimaatverandering . Door je dak aan de binnen- of buitenkant te laten isoleren, spaar je niet alleen je portemonnee, maar verricht je ook een goede daad voor het milieu. Let wel bij iedere vorm van dakisolatie op een goede ventilatie om vochtophopingen te voorkomen. 

Wil je weten welk energieproduct het beste past bij je persoonlijke situatie? Ga dan energie vergelijken en geef je adres en gezinssamenstelling op. Energie vergelijken

Nieuw dak isoleren

Wanneer je een nieuw dak met een hellingshoek van 15 graden of groter hebt, kun je deze tijdens de bouw al isoleren met kant-en-klaar geïsoleerde dakelementen. De panlatten aan de buitenkant worden meestal voorzien van dakpannen. Heeft je nieuwe huis een plat dak, dan kun je drukvaste isolatieplaten aanbrengen die worden afgewerkt met een waterdicht materiaal.

Schuin dak isoleren

Schuine daken kun je op 3 verschillende manieren isoleren, namelijk:

 • Aan de buitenkant
  Dit kun je het beste doen wanneer je dak aan renovatie toe is, omdat het isolatiemateriaal onder de dakpannen moet worden aangebracht. Je kunt er ook voor kiezen om de isolatie eronder te laten spuiten. Het enige nadeel hierbij is dat het vaak toch niet overal terechtkomt en er dus een grote kans bestaat dat de isolatie niet optimaal werkt.
 • Aan de binnenkant
  Voor deze optie zijn kant-en-klare isolatiesystemen op de markt. Let er wel op dat wanneer er folie op het houten dakbeschot ligt, je een professional moet laten beoordelen of je dak damp-open is. Wanneer dit niet het geval is, dan moet je vochtregulerende klimaatfolie aanbrengen. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat er vocht in de houten constructie komt waardoor het gaat rotten.
 • Zoldervloer of plafond
  Dit is de goedkoopste vorm van dakisolatie en de beste optie als je jouw zolder niet gebruikt. Als je een zolder nooit verwarmt, kun je beter de zoldervloer of plafond van de verdieping eronder isoleren.

Plat dak isoleren

Platte daken kun je op 3 verschillende manieren isoleren, namelijk:

 • Aan de buitenkant
  De buitenkant van een plat kun je op twee manieren isoleren. Ten eerste kun je bovenop het platte dak isolatie aanbrengen die wordt afgewerkt met waterdicht materiaal. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om waterdichte isolatieplaten bovenop je dakbedekking te laten plaatsen. Deze laatste vorm is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is
 • Aan de binnenkant
  Het isolatiemateriaal wordt tussen de balklaag geplaatst. Deze optie wordt vaak afgeraden, omdat met deze vorm het risico op vocht in de dakconstructie erg groot is. Wil je toch voor deze vorm kiezen? Schakel hiervoor dan de hulp van een professional in.

Kies je voor een dakisolatie? Let dan goed op de juiste isolatiewaarden , zodat je volop kunt genieten van je woning. Neem voor meer voordeel ook even kijkje bij de vanuit de Rijksoverheid geïnitieerde subsidie voor woningisolatie.

Direct energie vergelijken?  Energie vergelijken