Een van de overheidsmaatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen is door van het gas af te stappen. Er zijn namelijk verschillende duurzame alternatieven voor gas. Wil je weten wanneer we van het gas af moeten zijn? En ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor subsidie? Je leest er alles over op deze pagina.
Duurzame energie vergelijken
Wanneer van het gas af?
Je vraagt je wellicht af: wanneer moet ik van het gas af? Om klimaatverandering tegen te gaan, kiest de Rijksoverheid ervoor om te overschakelen naar duurzame energie. De Rijksoverheid heeft als doel gesteld om vanaf 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Dat betekent in principe dat je vanaf dat moment niet meer kookt met gas of stookt met aardgas. Deze vormen van energie stoten CO2 uit, terwijl er milieuvriendelijke alternatieven voor zijn. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen, de warmtepomp en aardwarmte.
Van het gas af bij nieuwe woning
Ben je van plan om te verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Sinds 1 juli 2018 worden er geen vergunningen meer afgegeven voor een gasaansluiting of gasgestookte cv-ketel in nieuwe huizen. Vanaf 2021 mogen huizen van nieuwbouwprojecten niet langer op het gasnet worden afgesloten. Van het gas af gaan brengt diverse voordelen met zich mee, zoals extra veiligheid en lagere kosten. Maar bovenal is het een milieuvriendelijk alternatief.
Van het gas af bij bestaande woning
De meeste bestaande huizen, bedrijven en andere gebouwen in Nederland gebruiken op dit moment aardgas. Om volledig over te stappen naar duurzame energiebronnen per 2050, kiest de Rijksoverheid voor het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). 64 gemeenten leren via het PAW hoe bestaande woningen van het aardgas af kunnen.
Er zijn verschillende manieren om van het gaf af te stappen in bestaande woningen. Een belangrijk onderdeel is
isolatie. Dit is dé manier om warmte beter vast te houden. Hierdoor profiteer je als huiseigenaar van lagere kosten en extra wooncomfort. Ook de warmtepomp, als alternatief voor de cv-ketel, is een perfecte manier om je bestaande woning te verwarmen.
Alternatieven voor gas
Aardgas, steenkool en aardolie worden gewonnen uit
fossiele brandstoffen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor
alternatieve energiebronnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare, onuitputtelijke energiebronnen. Stap je van het gas af? Dan kies je bijvoorbeeld voor zonne-energie, windenergie, biomassa-energie of aardwarmte.
Warmtepomp
Een duurzame manier om je huis te verwarmen is met een warmtepomp. Dit apparaat haalt energie uit de grond, water en/of lucht. Er bestaan drie verschillende warmtepompen: elektrisch, hybride en met ventilatiewarmte. Een elektrische warmtepomp kan alles wat een cv-ketel doet. Het verwarmt je huis, zorgt voor warm water en biedt de mogelijkheid om elektrisch te koken.
Zowel een hybride warmtepomp als een ventilatiewarmtepomp werken naast de bestaande cv-ketel. Een hybride warmtepomp doet doorgaans het werk, maar op koude dagen helpt de cv-ketel. Een ventilatiewarmtepomp vervangt in feite je ventilatiebox en werkt altijd naast je cv-ketel.
Van het gas af zonder warmtepomp
Naast de warmtepomp zijn er nog andere mogelijkheden om aardgas als energiebron te vervangen. De zonneboiler is hier een goed voorbeeld van. Dit is vergelijkbaar met zonnepanelen. Alleen stroomt er bij een zonneboiler vloeistof doorheen. Wanneer deze vloeistof genoeg opgewarmd is door de zon, stroomt het naar je boiler. Een reguliere zonneboiler verwarmt het sanitaire water, terwijl een zonneboilercombi ook het water van je centrale verwarming verwarmt.
Een pelletkachel is een ander alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. Pelletkachels verbranden houtpellets – een soort houtkorrels - in plaats van houtblokken. Deze kachels werken op stroom en zijn verkrijgbaar in twee soorten: voor het verwarmen van één ruimte of voor meerdere ruimtes.
Ook de biomassaketel is duurzamer dan een cv-ketel. Deze werkt op basis van biomassa in plaats van gas. Ze verwarmt de lucht en het stromend water in woningen.
Subsidie aanvragen
Ben je woningeigenaar? Dan kun je subsidie krijgen voor de aankoop van duurzame installaties. Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met deze regeling om van het gas af te gaan kun je subsidie ontvangen. Dit geldt voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers, aansluiting op het warmtenet en elektrische kookvoorzieningen. Ook is er subsidie voor zakelijke gebruikers. Deze is bestemd voor warmtepompen, zonneboilers en kleinschalige windturbines.
Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontdek je waar je precies aan moet voldoen. Zo mag een warmtepomp bijvoorbeeld niet tweedehands zijn. Ook moet deze geïnstalleerd worden in een woning met een bouwjaar voor 2019. Het uiteindelijke subsidiebedrag is daarnaast afhankelijk van het type installatie en het aantal verduurzamingsmaatregelen.
Nederland van het gas af in 2050
Voor een milieuvriendelijke toekomst is het van belang om van het gas af te gaan. In 2050 moeten alle huizen, nieuw en bestaand, voor een duurzaam alternatief hebben gekozen. Stap jij als huiseigenaar over naar een warmtepomp of zonneboiler? Bekijk dan de subsidiemogelijkheden via de ISDE.
Meer weten over duurzame energie?
Wil je meer weten over duurzame energie of energie vergelijken? Neem dan een kijkje bij onze veelgestelde vragen over energie of kijk op onderstaande pagina's:
Duurzame energie vergelijken