Wat is het verschil tussen een enkele en een dubbele meter?

Met een enkele meter betaal je voor elektriciteit de hele dag hetzelfde tarief. Met een dubbele meter hanteert je energieleverancier een piek- en daltarief (ook wel dag- en nachttarief genoemd). Dat houdt in dat je ’s nachts voor elektriciteit iets minder betaalt dan het standaardtarief en overdag iets meer.


Dubbele meter

Om gebruik te kunnen maken van deze tarieven, heb je een dubbele meter nodig. Dit is een energiemeter met 2 telwerken. Op bepaalde tijdstippen springt de meter van het ene naar het andere telwerk.

Piek- en daluren

Wanneer de tijden van de piek- en daluren precies ingaan, hangt af van het netwerkbedrijf in je regio. Meestal worden daltarieven doordeweeks berekend van 23.00 tot 7.00 uur, in het weekend (vrijdagavond tot maandagochtend) en op erkende feestdagen. In Noord-Brabant, Limburg en enkele gemeenten daarbuiten zijn de daltarieven van 21.00 tot 7.00 uur geldig.

Meer vragen?

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Stel deze dan aan een van onze Overstapcoaches door contact op te nemen met onze klantenservice. We helpen je graag verder met vragen over energie.


Energie vergelijken

Pricewise Be wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.