Nu de Europese energiemarkt in een overgangsfase zit, zijn energiebedrijven op zoek naar nieuwe verdienmodellen. In Nederland overwegen GDF Suez en Budget Energie hun heil te vinden buiten de energiebranche. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad (FD).
Nooit meer als vroeger
Het zal nooit meer worden zoals het vroeger was: een paar grote energiebedrijven met een zeer trouw klantenbestand. Doordat steeds meer mensen energie vergelijken en overstappen, zagen energieleveranciers als Nuon en Essent de concurrentie van kleine prijsvechters toenemen. Tegelijkertijd heeft de crisis gezorgd voor een teruglopende vraag naar elektriciteit. Subsidies voor groene stroom hebben de traditionele energiemarkt nog verder opgeschud.
Budget Energie: honderden nieuwe domeinnamen
Budget Energie heeft plannen om deze ontwikkelingen te lijf te gaan buiten de branche om. Het bedrijf heeft honderden domeinnamen laten registreren met de merknaam ‘Budget’ erin. Het gaat daarbij vooral om producten op het gebied van internet, telefonie en verzekeringen. Voor verzekeringen heeft Budget Energie sinds november een AFM-vergunning. De prijsvechter, pas sinds 2011 als label actief in de energiemarkt, is van plan over anderhalf jaar nieuwe markten te betreden.
GDF Suez: bijeenrapen van de brokstukken
Voor GDF Suez is de verkoop van branchevreemde producten anders gemotiveerd. In een paar jaar tijd moest de energiereus 3 centrales sluiten en slonk het personeelsbestand met 30%. In het FD zegt Ruud Bos, directeur van GDD Suez Energie Nederland: ‘We zijn bezig met het bijeenrapen van de brokstukken en kijken hoe we de toekomst tegemoet kunnen treden.’ (FD)
Geef een antwoord