De jaarlijkse Algemene Periodieke Keuring (apk): je ontkomt er niet aan als autobezitter. Deze jaarlijkse keuring geeft aan of je auto nog aan de gestelde milieu- en veiligheidseisen voldoet. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de apk-keuring en geven je de beste tips.
Waarom een apk?
Je wilt natuurlijk veilig de weg op. Door de apk-keuring wordt voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan door onveilige auto’s. Deze keuring is er dus niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. En de apk gebeurt niet alleen in Nederland, de keuring is bij de wet geregeld in heel Europa. Daarnaast bevordert de apk-keuring een schoon milieu. Alle voertuigen die te veel schadelijke stoffen uitstoten, worden afgekeurd.
Wanneer apk?
Personenauto’s die op de benzine- of een elektromotor rijden, moeten de eerste apk na vier jaar laten doen. Rijdt je auto op diesel? Dan moet je de eerste apk na drie jaar laten doen. Als je auto apk-plichtig is dan mag je er niet mee rijden zonder geldige apk. Als je dit wel doet, riskeer je een boete van de Dienst Wegverkeer (RDW) of de politie. Zes weken voor de vervaldatum ontvang je een herinneringsbrief van de RDW. De apk-keuring moet op of voor de uiterste vervaldatum plaatsvinden. Wees dus op tijd met het maken van een afspraak.
Apk-keuringseisen
Een apk-keuring mag alleen uitgevoerd worden door een RDW erkend apk-bedrijf. Er is geen vast tarief voor het uitvoeren van de keuring. De keurmeester let op de volgende punten:
- De veiligheid van je auto, door de status te controleren van: de remmen, wielen, velgen, spiegels, ruitenwissers en vloeistoffen.
- Milieueisen van je auto: uitstoot door de uitlaatgassen.
- Registratie van je auto: voertuigbewijs, identificatienummer, kilometerstand en de gebruikte brandstof.
De apk-keuring is een momentopname. Als je auto goedgekeurd is, betekent dit niet dat je auto door het jaar heen geen onderhoud nodig heeft. Regelmatige controle en onderhoud is dus erg belangrijk.
Check ook altijd goed je autoverzekering!
Afgekeurde auto en je autoverzekering
Na een afkeuring heb je twee maanden de tijd om je auto te laten repareren. Je mag er dan niet mee rijden. Vervolgens kun je je auto weer opnieuw laten keuren. Is je auto niet binnen twee maanden goedgekeurd? Dan komt deze in een registercontrole en krijg je een boete. Veroorzaak je met je afgekeurde auto een ongeval? Deze schade wordt deze schade meestal niet vergoed door je verzekeraar. Het ongeval kan namelijk veroorzaakt zijn door het mankement aan je auto. Zorg dus dat je je auto altijd op tijd laat keuren.
Tips voor de apk
Een goede voorbereiding is erg belangrijk én zo gedaan. Met onderstaande tips voorkom je dat je auto wordt afgekeurd op punten waar je zelf makkelijk iets aan had kunnen doen.
- Check je verlichting. Dus alle voor-, achter-, remlampen en richtingaanwijzers. Vergeet ook de kentekenplaatverlichting niet!
- Controleer je banden. Je banden moeten een profieldiepte van minimaal 1,6 millimeter hebben om door de apk-keuring te komen.
- Je ruitenwissers en ruitensproeiers moeten natuurlijk ook goed functioneren. Check dus van tevoren of deze het goed doen en of er nog genoeg ruitensproeiervloeistof in zit.
- Spreek van te voren duidelijk af of je alleen een apk-keuring wilt of ook onderhoud. Moet er iets gerepareerd worden? Vraag dan of je het onderdeel mag zien. Je kunt dan controleren of het terecht is afgekeurd.
Ga altijd goed verzekerd de weg op
Net als de apk-keuring is ook een autoverzekering verplicht. Wist je dat je door autoverzekering te vergelijken makkelijk kunt besparen? Houd je geld over voor leukere dingen. Of de apk-keuring die je binnenkort weer moet laten doen.
Ik had geen idee dat de banden een profieldiepte van minimaal 1,6 millimeter moeten hebben om door de apk-keuring te komen! Ik heb net een auto gekocht, en ik wil alles over zijn onderhoud weten. Bedankt voor de informatie! Ik zal ervoor zorgen dat mijn auto altijd in goede staat is.
Wisten jullie dat jaarlijks voor 124 miljoen onnodig ‘gerepareerd’ wordt omdat keurmeesters vaak wel teveel puntjes op de i willen zetten. Vaak wordt er gezocht of tijdens een APK toch nog , vaak RDW-onnodige, reparaties nodig zijn. Ik heb berekend dat ik de laatste 10 jaar zo’n 3000 euro heb uitgegeven aan reparaties die (nog) niet nodig waren. Vooral KwikFit heeft een beleid waarbij vaak reparaties worden uitgevoerd die voor het voldoen aan APK-regels niet noodzakelijk waren. Ik heb een locatiemanager van KwikFit eens horen zeggen dat ie ‘ zijn monteurs aan de gang wil houden’.
Hoi Pieter!
Bedankt voor je reactie. Vervelend om te horen van jouw slechte ervaring met APK keuringen.
Als we je ergens mee zouden kunnen helpen, horen we het natuurlijk graag.
Groetjes,
Maarten van Pricewise