Bestelautoverzekering vergelijken

Heb je een bestelauto? Dan ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Bij Pricewise helpen we je met de bestelautoverzekering vergelijken. Zo kom je er in no-time achter wat voor jou de beste én goedkoopste bestelautoverzekering is.
Meer informatie?


Bestelautoverzekering vergelijken

Bestelauto verzekeren

Wil je je bestelauto of bestelbus verzekeren? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten bestelautoverzekeringen. De WA-verzekering is verplicht en dekt schade die je met je bestelauto veroorzaakt aan de tegenpartij. Schade aan je eigen auto is met alleen een WA-verzekering niet verzekerd. Wil je dat schade aan je eigen auto of diefstal wel verzekerd is? Dan kies je voor een WA + beperkt casco- of allriskverzekering. Je kunt je bestelautoverzekering ook nog aanvullen met aanvullende verzekeringen.

Bestelautoverzekering premie

De premie voor een bestelautoverzekering is natuurlijk afhankelijk van het type verzekering dat je kiest. Hoe uitgebreider de verzekering is, hoe meer je over het algemeen betaalt. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die meespelen in de berekening van de premie van de bestelautoverzekering:

  • Type bestelauto, bouwjaar en dagwaarde
  • Primair gebruik (zakelijk of particulier)
  • Aantal kilometers per jaar
  • Geboortedatum van de regelmatige bestuurder
  • Leeftijd waarop de regelmatige bestuurder zijn of haar rijbewijs heeft gehaald
  • Aantal schadevrije jaren
  • Woonplaats en adres

Wij vragen je dan ook om deze gegevens in te voeren in onze vergelijker, zodat wij de premie voor jouw bestelauto kunnen berekenen.

Goedkoopste bestelautoverzekering

Wanneer je een bestelautoverzekering afsluit, wil je natuurlijk de beste polisvoorwaarden tegen de laagste premie. Met de Pricewisevergelijker krijg je snel een duidelijk overzicht van de verschillende bestelautoverzekeringen. Zo vind je gemakkelijk en snel de goedkoopste bestelautoverzekering. Wij vinden namelijk dat iedereen de beste deal verdient.

Heb je al een bestelautoverzekering lopen, maar blijkt uit onze vergelijking dat je een goedkopere bestelautoverzekering kunt afsluiten? Houd dan rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekeraar. Bij sommige verzekeraars kun je je bestelautoverzekering dagelijks of maandelijks opzeggen, maar bij andere verzekeraars moet je eerst de contractperiode van een jaar uitzitten.

Bestelauto particulier

Een bestelauto wordt over het algemeen voornamelijk zakelijk gebruikt. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om als particulier een bestelauto aan te schaffen. Bij Pricewise kun je je bestelauto zowel zakelijk als particulier verzekeren.

Je gebruikt de bestelauto particulier als het kenteken op naam van een particulier staat en als de bestelauto privé wordt gebruikt. Hieronder valt ook woon-werkverkeer. De bestelauto mag maximaal 5.000 kilometer per jaar voor werk gebruikt worden.

Grijs kenteken

Veel bestelauto’s hebben een grijs kenteken. Met een grijs kenteken heb je bepaalde belastingvoordelen. ‘Grijs kenteken’ is slechts een administratieve benaming. Het kenteken is gewoon geel. Je kunt een grijs kenteken herkennen aan de eerste letter op het nummerbord; dit is een B of een V.

De belastingvoordelen van een grijs kenteken gelden alleen bij zakelijk gebruik van de bestelauto. Gebruik je de bestelauto particulier, dan kun je hier geen gebruik van maken.

Belastingvoordelen bestelauto

Heb je een grijs kenteken en gebruik je de bestelauto zakelijk, dan kun je profiteren van belastingvoordelen. Het gaat hierbij om de volgende voordelen:

Vrijstelling BPM

Sinds 2007 hoef je bij de aankoop van je bestelauto de Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM) niet meer voor te schieten. Als ondernemer krijg je namelijk vrijstelling van omzetbelasting. De voorwaarde is wel dat je meer dan 10% van het aantal kilometers per jaar zakelijk rijdt. Daarnaast geldt deze vrijstelling niet meer als je de bestelauto ombouwt tot personenauto, als je de bestelauto aan een particulier verkoopt terwijl de auto nog geen vijf jaar oud is en/of als je stopt met de onderneming.

Btw aftrek

Koop je een nieuwe bestelauto voor zakelijk gebruik, dan kun je de kosten hiervan voor de inkomstenbelasting optellen bij het vermogen van je bedrijf. Bij de aankoop van je bestelauto wordt er btw gerekend. Voer je btw-belaste-werkzaamheden uit voor je bedrijf, dan kun je deze btw aftrekken. Je moet wel btw terugbetalen over eventueel privégebruik met de bestelauto. Woon-werkverkeer valt hier ook onder. Sluit je een bestelautoverzekering af, dan kun je aangeven dat je de btw wilt verrekenen. Het voordeel? De cataloguswaarde wordt dan verlaagd met het btw-bedrag, waardoor je minder premie betaalt voor je bestelautoverzekering.

Wegenbelasting

Als je de bestelauto zakelijk gebruikt, hoef je minder wegenbelasting te betalen. Ben je als ondernemer geregistreerd voor de omzetbelasting, dan wordt dit lagere tarief automatisch toegepast. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen: je moet een btw-nummer hebben, de bestelauto moet op jouw naam staan en je moet meer dan 10% van het aantal kilometers per jaar zakelijk rijden.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Gebruik je de bestelauto alleen zakelijk? Dan kun je een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelautoindienen bij de Belastingdienst. Je hoeft in dat geval geen rittenregistratie bij te houden en bij de winstberekening geen bijtelling voor privégebruik van de auto bij je loon te tellen. Let op: je mag geen enkele kilometer privé rijden als je deze verklaring hebt ingediend. Doe je dit wel, dan kun je een boete krijgen.

Meer weten?

Via Pricewise kun je bestelautoverzekeringen vergelijken én afsluiten. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012 (lokaal tarief). We helpen je graag verder.