Wist jij dat energiezuinig wonen helemaal niet duur of lastig hoeft te zijn? Met een paar kleine energiebesparende maatregelen kun jij flink wat geld besparen. Deze 10 energie bespaartips helpen jou op weg! De De tips zijn onderverdeeld in twee categorieën: stroom en gas. Zo kun je gericht aan de slag gaan met het verminderen van jouw energieverbruik en het verlagen van de bijbehorende kosten.
Tips voor het besparen op stroom
Hieronder vind je enkele handige tips om je te helpen energiezuiniger te leven en zo geld te besparen op je stroomrekening.
1. Overstappen op ledverlichting
Tijd om de lampen te vervangen! Een goede tip om energie te besparen in je huis is door over te stappen op ledverlichting. Ledlampen verbruiken namelijk wel 90% minder stroom! Daarnaast zijn ze ook nog eens beter voor het milieu. En vergeet ook niet om de lampen uit te zetten wanneer je een kamer verlaat. Je zult verstelt staan wat het effect van deze energiebesparende maatregelen zijn!
2. Gebruik de wasdroger regelmatig
Wist je dat een wasdroger waarschijnlijk een van de grootste energieslurpers in jouw huis is? Door de wasdroger minder vaak te gebruiken, kun je een hoop energie besparen in huis. Dit doe je bijvoorbeeld door je gewassen kleren te centrifugeren op een hoog toerental. Op deze manier komt de was droger uit de machine. Een andere manier om de wasdroger te vervangen is simpelweg door het ophangen van de was.
3. Laat geen stekkers in de stopcontacten zitten
Laat jij ook wel eens een stekker in het stopcontact zitten als ze niet gebruikt worden? Zonde! Door dit zogenoemde sluipverbruik te voorkomen kun je wel €200 per jaar besparen op jouw stroomkosten. Een simpele manier om energie te besparen in huis dus!
4. Kies voor energiezuinige apparaten
Als het tijd is om nieuwe apparaten aan te schaffen, raden we je aan om naar het energielabel te kijken. Hoewel energiezuinige apparaten met een energielabel als A+++ vaak wel wat duurder zijn, hebben ze een positief effect op je stroomverbruik. Dat verschil zul je dan ook al snel terugzien op je energierekening.

5. Ga naar een energieloket
Bijna iedere gemeente beschikt over een energieloket. Dit is een loket waar je terecht kan voor meer informatie en advies over energiebesparing en het verduurzamen van je huis. Je neemt gemakkelijk telefonisch of online contact op met de energiecoach. Zo vind je relevante oplossingen en energiemaatregelen die passen bij jouw situatie.
Bij Pricewise kun je ook terecht voor advies over bijvoorbeeld je energierekening. Vul gemakkelijk je gegevens in, vergelijk de verschillende energiecontracten en vind de energieleverancier die het beste bij jou past. Of neem contact op met onze klantenservice. Onze overstapcoaches zitten klaar om al jouw energievragen te beantwoorden!
Neem contact op met onze overstapcoaches!
Tips voor het besparen op gas
Gas is een van de grootste kostenposten op je energierekening. Door het nemen van simpele maatregelen en het aanpassen van je dagelijkse gewoontes kun je flink besparen op je gasverbruik. Wij geven je enkele handige tips om je te helpen energiezuiniger te leven en zo geld te besparen op je gasrekening.
1. Isoleer je huis
Een andere energiebesparende maatregel is het isoleren van je huis. Een huis dat niet goed geïsoleerd is, verliest zijn warmte en dat zie je snel terug op de energierekening. Door je huis goed te isoleren, wordt de warmteoverdracht tussen binnen en buiten verminderd. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken om je huis warm te houden. Bovendien kan een goed geïsoleerd huis meer waard worden op de vastgoedmarkt, omdat kopers vaak bereid zijn meer te betalen voor een huis dat energiezuinig is en lagere energierekeningen heeft. Goed om te weten: de overheid verstrekt subsidie voor isolatie van je woning!
2. Schaf een waterbesparende douchekop aan
Ook door je waterverbruik te verminderen, kun je een hoop geld besparen op je energierekening. Een waterbesparende douchekop is de ideale oplossing om geld te besparen op je water en energiekosten. Met een waterbesparende douchekop kun je je waterverbruik namelijk tot wel 60% verminderen. Hiermee bespaar je tientallen euro’s per jaar én hoef je het comfort van een lekkere warme douche niet op te geven!
3. Gebruik een slimme thermostaat
Thuiskomen in een warm huis, heerlijk! Met een slimme thermostaat kun je de verwarming thuis via wifi aan- en uitzetten. Dit helpt je om je huis energiezuinig te verwarmen. Je zet eenvoudig via je smartphone de verwarming uit wanneer je het huis verlaat. Zo staat de verwarming nooit onnodig aan.

4. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
Goed nieuws: je kunt in aanmerking komen voor een subsidie wanneer je voor energiebesparende maatregelen kiest! Zowel woningeigenaren die één isolatiemaatregel hebben genomen (na 1 april 2022) als voor de aanschaf van een nieuwe elektrische kookvoorziening, kom je per 2023 in aanmerking voor een subsidie. Ook kun je in aanmerking komen voor een subsidie op een warmtepomp met een hoger thermisch vermogen, tot 400 kW. Dat maakt het investeren in energiemaatregelen en het besparen van energie in je huis nóg aantrekkelijker!
5. Vraag een lening voor energiebesparing aan
Wil je het meteen goed aanpakken? We snappen dat er aan bepaalde energiebesparende maatregelen een prijskaartje hangt. Maar weet ook dat je deze investering snel terug zult kunnen zien op je energierekening! Om het verduurzamen van je huis en het besparen op energiekosten voor iedereen mogelijk te maken, kun je een energiebespaarlening aanvragen. Deze leningen hebben vaak een passende rente en verschillende looptijden, afhankelijk van het leenbedrag.
Zo’n energiebespaarlening kun je bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in zonnepanelen. Wist je dat je de investering in zonnepanelen er al binnen 7 jaar uit kunt hebben? Als je nu investeert in deze of soortgelijke energiebesparende maatregelen, heb je binnen de kortste keren een fortuin bespaard!
Energie besparen voor bedrijven
De bovengenoemde tips zijn veelal van toepassing voor particulieren en woningeigenaren. Maar ook voor bedrijven zijn er tal van energie bespaartips. Denk bijvoorbeeld aan:
- Zakelijk elektrisch rijden;
- Het investeren in zonnepanelen;
- Het maken van een lichtplan.
Daarnaast kan het zinvol zijn om eens goed te kijken naar je huidige leverancier voor zakelijke energie. Wij checken jouw situatie en geven je advies. Zo weet je zeker wat de meest gunstige energieleverancier voor jou is!
Geef een antwoord