De zomer staat bijna voor de deur. Fijn, warm én de periode waarin we door het weer al best wat besparen op energie. Maar zelfs in de zomer zijn er manieren om zuiniger om te gaan met energie. De belangrijkste sleutel naar succes? De zon. En niet alleen om lekker bruin te worden of in je vitamine D-behoefte te voorzien. Met de volgende tips verminder je jouw energieverbruik ook in de zomerperiode.
1. Gebruik die ventilator met mate
Het zijn grootverbruikers in de zomermaanden. De ventilator en de airconditioning. Zet deze niet continu aan. Je kunt je woning vaak op een simpele, stroomloze manier koel houden. Hoe? Zet de ramen aan de schaduwkant open en doe de gordijnen (en ramen) aan de zonkant dicht. Als het ’s avonds is afgekoeld, kun je ramen tegenover elkaar openzetten. Zo koelt het binnen ook af. Enne… je hoeft echt niet zwetend en oververhit in je woning rond te lopen. Natuurlijk kun je de ventilator (of airco) soms aanzetten, maar door deze tip uit te voeren, kun je hopelijk wat energie besparen.
2. Douche op een lagere temperatuur
Een warme douche is voor velen van ons de normaalste zaak van de wereld. Vooral in de winter. Maar zelfs in de zomermaanden douchen we het liefst op zo’n 38 graden. In het Nederlandse huishouden neemt het verwarmen van water 20% van het gasverbruik voor z’n rekening. Is het buiten heet (of warm)? Douche dan op een lagere temperatuur. Met een graad verschil bespaar je al op gaskosten. Wil je écht niet kouder douchen? Douche dan iets korter of koop een waterbesparende douchekop.
3. Hang de was buiten
Schijnt de zon? Gooi de was dan niet in de droger, maar hang je natte wasgoed buiten op. In het zomerzonnetje drogen je kleren en beddengoed behoorlijk snel. Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat je dit ook op minder mooie dagen kunt doen. Als het maar droog is. En zelfs als je de was binnen moet hangen – omdat het óf weer eens regent óf omdat je geen ‘buiten’ hebt – gaat het op de warmere dagen best wel snel.
4. Neem zonnepanelen…
Denk jij erover om te investeren in zonnepanelen? De zomer is een goed moment om van zonnepanelen te profiteren. In de maanden mei, juni en juli brengen zonnepanelen het meest op. Het beste moment om ze te laten plaatsen is dus rond maart of april. Heb je al zonnepanelen? Let er dan op dat ze in de juiste positie staan (in een hoek van 35 à 40 graden en op het zuiden gericht) én dat ze schoon zijn, zodat je ze zo goed mogelijk kunt benutten. Je kunt ook gebruikmaken van de salderingsregeling. Wek je meer zonne-energie op dan je verbruikt? Dan lever je de rest aan het stroomnet en kun je salderen.
5. …of koop gewoon solar-(tuin)lampen
Wil of kun je geen zonnepanelen betalen? Je kunt er ook alleen voor kiezen om tuinlampen met mini-zonnepanelen aan te schaffen. Die zijn een stuk goedkoper (en leveren ook een kleine energiebesparing op). Deze lampjes laden zichzelf op tijdens de zonuren, om je als het donker is van licht te voorzien. Een kampvuur is natuurlijk ook een warm én gezellig alternatief.
Voorkom dat je te veel betaalt voor energie
Vergelijk en check welke aanbiedingen er zijn
6. Let extra goed op je lampen
In de zomer is het langer licht en dus ook lichter in huis. Laat je per ongeluk een lamp branden, dan kan deze zomaar heel de dag branden zonder dat je het doorhebt. Zonde. Helemaal als je de ouderwetse gloeilamp nog gebruikt, want deze slurpt veel stroom.
7. Ga niet met apparaten op stand-by op vakantie
Haal de stekkers uit het stopcontact. Ga je nog op vakantie? Zorg er dan onder andere voor dat je de stekkers van de (meeste) apparaten uit het stopcontact hebt getrokken. Denk hierbij ook aan de koelkast en de vriezer. Stekkers uit stopcontacten halen, de koelmachines schoonmaken en apparaten nooit op stand-by laten staan… Het zijn uiteraard handelingen die je heel het jaar lang kunt doen om nóg meer op je energieverbruik te bezuinigen.
8. Vervang je cv-ketel
In de zomer kun je ook de wat grotere ingrepen verwezenlijken. Zoals het vervangen van de cv-ketel. Als die cv aan vervanging toe is natuurlijk. Waarom juist in de zomer? Nou, vooral omdat je er in de winter niet aan moet denken om zonder warm water te zitten. Nog een tip voor als je deze warmtebron daadwerkelijk gaat vervangen: kies voor een HR-combiketel. Die is milieuvriendelijk en energiebesparend. Moet je dan ook wel meteen íéts dieper voor in de buidel tasten. Door de energiebesparing die zo’n ketel oplevert, verdien je de kosten wel terug.
9. Enkel glas vervangen
Heb je nog enkel glas? Dan kun je een hoop energie besparen als je dit vervangt door dubbel glas. Je kunt ook nog een paar stappen verder gaan en kiezen voor HR+ (of +++). Weer geldt: in de zomer is het minder erg – en misschien soms zelfs wel verkoelend – als de ramen open staan (of er dus niet zijn). Als je enkel glas vervangt door HR++, levert dit jaarlijks een besparing van zo’n € 280,- op in een gemiddelde eengezinswoning. De investering kost wel iets van € 3.500,-. Dit bedrag heb je na zo’n twaalf jaar terugverdiend.
10. Zet die BBQ wat vaker in
Waarschijnlijk niet de tip die je de grootste besparing oplevert, maar wel eentje die gezelligheid brengt. Haal deze zomer extra vaak je barbecue onder zijn beschermhoes vandaan. Als je barbecuet zet je geen gas (of stroom) in om je avondeten te bereiden.
*Laatste update woensdag 25 mei 2022
Geef een antwoord