Wat is het Contract Einde Register (CER)?

Sinds eind januari 2020 is het CER niet meer toegankelijk voor energieleveranciers.

Het Contract Einde Register (CER) was sinds 1 augustus 2013 de centrale databank van Nederlandse energiecontracten. Dit was een gezamenlijk register dat werd bijgehouden door alle energieleveranciers van Nederland. 


Tot januari 2020 werd in het CER per lopend contract onder andere de einddatum, de verlengperiode en de opzegtermijn bijgehouden.

In het verleden werd alle contractadministratie bijgehouden vanuit het Contract Controle Protocol (CCP).

Wat verandert er?

Omdat het CER niet meer toegankelijk is voor energieleveranciers verandert er een aantal dingen in je overstap. Zo is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de einddatum van je huidige energiecontract. Deze einddatum geef je door bij je overstap. Je nieuwe energieleverancier heeft geen inzage in deze einddatum. Als je de einddatum niet doorgeeft gaat jouw energieleverancier ervan uit dat het nieuwe contract direct gestart kan worden. Als je dan nog resterende weken of dagen van je oude contract had, ontvang je een opzegboete. Een opzegboete voorkom je door goed de einddatum van je huidige contract door te geven bij je overstap. Op deze manier weet je nieuwe energieleverancier hoe lang er gewacht moet worden met het starten van je nieuwe contract. 

Wanneer kun je overstappen?

Als je over een contract beschikt met een bepaalde duur, dan moet je rekening houden met een opzegtermijn van 30 dagen. Heb je een contract van onbepaalde duur? Dan kun je altijd opzeggen zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Houd er wel rekening mee dat overstappen zes tot acht weken kan duren.

Meer vragen?

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Stel deze dan aan een van onze Overstapcoaches door contact op te nemen met onze klantenservice. We helpen je graag verder.


Energie vergelijken

Pricewise Be wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.