Hoe wordt mijn maandelijkse voorschotbedrag bepaald?

Je betaalt altijd in maandtermijnen vooruit voor de energierekening die je jaarlijks ontvangt. Dit maandelijkse bedrag is het voorschotbedrag. De nieuwe leverancier bepaalt het voorschotbedrag op basis van het verbruik in het verleden op het adres waar de energie wordt geleverd.


Energie vergelijken voor je nieuwe huis

Verhuisd?

In dat geval gaat je leverancier uit van het verbruik van de vorige bewoners. De leverancier vraagt deze gegevens op bij de netbeheerder. Verandert je energieverbruik aanzienlijk, bijvoorbeeld door de aanschaf van zonnepanelen of een zuinigere HR-ketel? Houd er dan rekening mee dat deze verandering pas na minimaal een jaar is terug te zien in je historisch verbruik. Dat betekent tegelijkertijd dus dat de leverancier de verandering pas dan meeneemt bij het vaststellen van een nieuw voorschotbedrag.

Ben je de eerste bewoner?

Bouw je een huis of kom je te wonen in een nieuwbouwwoning? Dan is het voor de leverancier uiteraard niet mogelijk om naar het verbruik in het verleden te kijken. In dat geval gaat hij uit van onder andere:

  • de ligging van de woning (bijvoorbeeld op een hoek of vrijstaand);
  • de grootte van de woning;
  • de mate van isolatie.

Meer vragen?

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Stel deze dan aan een van onze Overstapcoaches door contact op te nemen met onze klantenservice via 088-66 99 000. We helpen je graag verder.