Energiemeter

Een energiemeter houdt bij hoeveel energie jij verbruikt. Door te kijken naar het verschil in de stand op de energiemeter over een bepaalde periode, kun je precies zien hoeveel energie jij hebt verbruikt. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de energiemeter op een rij. Handig, hè.Energiemeter

Soorten energiemeters

Er zijn verschillende soorten energiemeters. De meeste energiemeters registereren je verbruik voor elektriciteit én je verbruik voor gas. Maak je geen gebruik van gas? Dan heb je natuurlijk alleen een elektriciteitsmeter. Sommige energiemeters zijn analoog, andere energiemeters zijn wat moderner en dus digitaal. Langzaamaan worden door heel Nederland de oude energiemeters vervangen door slimme meters. Dit is een digitale energiemeter die op afstand uit te lezen is.

Dubbele energiemeter voor elektriciteit

Een energiemeter voor elektriciteit bestaat uit één of uit twee telwerken. Heb je een meter met twee telwerken? Dan heb je een dubbele meter: in de daluren betaal je een iets lager tarief voor elektriciteit dan in de piekuren. Een energiemeter voor gas bestaat altijd uit één telwerk.

Meterstanden op je energiemeter

Wanneer je energieleverancier vraagt om je meterstanden, kun je deze aflezen van de energiemeter. Heb je een slimme meter én heb je toestemming gegeven om deze op afstand uit te laten lezen? Dan hoef je zelf geen meterstanden door te geven. De energieleverancier kan ze dan zelf aflezen. Je energieleverancier maakt jaarlijks een jaarafrekening op aan de hand van je meterstanden. Het verschil tussen de meterstanden van vorig jaar en die van het huidige jaar, laat zien hoeveel energie je hebt verbruikt.

Problemen met je energiemeter

Werkt je energiemeter niet? Of heb je het vermoeden dat er een storing is? Neem dan contact op met je netbeheerder. Of bel het Nationaal Storingsnummer via 0800 – 9009 (gratis, 24 uur per dag bereikbaar).

Meer weten?

Wil je meer weten over energiemeters? Of heb je een andere vraag over energie? Neem dan contact op met onze Overstapcoaches.

Pricewise Be wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.