Zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag is voor iedere automobilist een gevreesde dag. Met deze term wordt namelijk de extreme drukte in het Europese autoverkeer bedoeld. Denk je aan zwarte zaterdag, dan wordt er bijna altijd uitgegaan van de vakantieperiode in juli en augustus. Inmiddels wordt de term ook buiten deze periode gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de eerste zaterdag van het wintersportseizoen of de zaterdag voorafgaand aan de Paasvakantie. 


autovakantie

Zwarte zaterdag 2020

Zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus. Dit komt doordat de Fransen, vooral Parijzenaren, dan op vakantie gaan.

De volgende zaterdagen in 2020 wordt topdrukte verwacht:
 
  • 25 juli
  • 1, 8 en 15 augustus
Daarom is het verstandig om ervoor te kiezen in de zomer sowieso niet op deze zaterdagen door Frankrijk te reizen. Zwarte zaterdagen mijden is het allerbeste omdat dit je een hoop reistijd kan schelen. In 2019 liep de extra reistijd namelijk op tot wel vijf uur! 

Zwarte zaterdag Frankrijk

De term zwarte zaterdag is ontstaan door de Franse verkeerswebsite Bison Futé die een zwarte kleur gebruikt om de drukke dagen op de weg weer te geven. Dit was een gevolg van een ernstig verkeersongeluk waarbij 53 mensen omkwamen. Wij Nederlanders, liefhebbers van een autovakantie naar Frankrijk, maakten hier ‘zwarte zaterdag’ van. Inmiddels hebben de Fransen deze term overgenomen en spreken zij van samedi noir.

De snelweg naar het zuidoosten van Frankrijk en het oosten van Spanje, ook wel de Autoroute du Soleil genoemd, krijgt het meeste verkeer te verduren. De Franse overheid geeft ook tips voor alternatieve routes. Hoewel zwarte zaterdag een Franse oorsprong heeft, wordt de term breder ingezet. Ook extreem lange files in Duitsland, Spanje, Oostenrijk en België kunnen onder de noemer vallen.

Zwarte zaterdag Duitsland

Naast Frankrijk is Duitsland een land waar we in de zomermaanden vaak doorheen rijden of juist onze hele vakantie spenderen. Met dezelfde drukke wegen tot gevolg. Vooral op vrijdag en zaterdag zijn files geen uitzondering. De ANWB raadt daarom aan om op donderdag of op zondag de weg op te gaan. Toch benieuwd naar de drukste zaterdagen van 2020? Hier volgt een opsomming:
 
  • 11, 18 en 25 juli
  • 1 en 8 augustus
Dit jaar is er in Duitsland niet alleen sprake van een zwarte zaterdag, maar ook van een zwarte vrijdag én zondag. Deze zullen naar verwachting plaatsvinden op:

(Zwarte vrijdag)
  • 24 en 31 juli
(Zwarte zondag)
  • 2 augustus
Naast je autoverzekering vergelijken en je koffer inpakken is het dus ook belangrijk om van tevoren de juiste dag uitkiezen om je autovakantie te beginnen. Zo heb je geen last van de enorme drukte die zwarte zaterdag met zich meebrengt. Bon voyage!
Op vakantie met de auto? Vergelijk hier jouw autoverzekering

Meer over de autovakantie

Pricewise Be wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.