Energiekosten berekenen

Wil je de energiekosten berekenen die je maandelijks aan je energieleverancier betaalt? Deze kosten zijn niet alleen afhankelijk van de gas- en elektriciteitsprijs. De totaalprijs die je maandelijks aan je leverancier betaalt, bestaat uit meerdere onderdelen.


Naast de gas- en elektriciteitsprijs zijn er ook de leveringskosten, netwerk- of transportkosten, meterkosten en belastingen die iedereen moet betalen. Met de energievergelijker van Pricewise kun je de energieprijzen van een groot aantal energieleveranciers met elkaar vergelijken. 

Gasprijs

De gasprijs bestaat voor ongeveer 40-50% uit een kale gasprijs en voor ongeveer 50-60% aan belastingen, zoals de energiebelasting en btw. De gemiddelde kosten voor een Nederlands huishouden bedragen momenteel € 0,65 per m³ gas.

Elektriciteitsprijs

Voor elektriciteit bestaan twee verschillende tarieven, namelijk een enkeltarief en dubbeltarief. Voor een enkeltarief betaal je een vast bedrag per maand en voor een dubbeltarief betaal je op bepaalde tijdstippen een verschillend tarief. Momenteel zijn de gemiddelde kosten voor stroom € 0,22 per kWh. Ongeveer 32% hiervan is de kale elektriciteitsprijs en de rest is voor de belasting.

Meer uitleg over je energierekening
Direct je energieprijs berekenen?

Pricewise Be wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.