Gasregiotoeslag

In Nederland ligt zo’n 15.000 km aan aardgasleidingen. Die leidingen moeten natuurlijk onderhouden worden. Dat kost geld. Daar betaalt de Nederlandse consument voor in de vorm van gasregiotoeslag. Op deze pagina hebben we alle belangrijke informatie over gasregiotoeslag op een rijtje gezet.


Gasregiotoeslag

Wat is gasregiotoeslag?

Het gasnetwerk in Nederland wordt beheerd door de Nederlandse Gasunie. Gasunie zorgt voor de distributie van gas door het hele land. De energieleveranciers in Nederland betalen vaste tarieven voor het gastransport aan Gasunie. De energieleveranciers rekent deze kosten door aan de klant. De gasregiotoeslag wordt betaald per verbruikte m3 gas. Hoe meer gas je verbruikt, hoe meer gasregiotoeslag je dus in totaal betaalt.

Welke gasregio’s zijn er?

Nederland is verdeeld in tien gasregio’s. De gasregiotoeslag wordt vastgesteld op basis van deze gasregio's. Op de volgende afbeelding zie je hoe de gasregio’s in Nederland genummerd zijn. En wat de gemiddelde gasregiotoeslag is per regio.

Gemiddelde gasregiotoeslag in Nederland

Hoe hoog is de gasregiotoeslag?

Dat hangt af van je leverancier van energie. En van waar in Nederland je woont. Een groot gedeelte van het gas wordt in Groningen gewonnen, in de plaats Slochteren. Over het algemeen geldt dan ook: hoe groter de afstand tussen je woning en Slochteren, hoe hoger de gasregiotoeslag die je betaalt. Je energieleverancier mag de hoogte van de gasregiotoeslag zelf bepalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet er op toe dat de gasregiotoeslag redelijk is. Sommige energieleveranciers hebben ervoor gekozen om de gasregiotoeslag voor al hun klanten gelijk te trekken, ongeacht waar de klanten wonen. De gasregiotoeslag wordt dan verwerkt in de gasprijs.

Meer weten?

Wil je meer weten over gasregiotoeslag? Of heb je een andere vraag over energie? Neem dan contact op met onze Overstapcoaches. Zij zitten op werkdagen tussen 9.00 en 20.00 uur voor je klaar en zijn bereikbaar via 088 66 99 000 (lokaal tarief).