Oldtimer-regeling
De oldtimer-regeling heeft betrekking op de wegenbelasting en is in het leven geroepen om oldtimerbezitters tegemoet te komen. Met deze oldtimer-regeling krijgen oldtimerbezitters voor een oldtimer van veertig jaar of ouder vrijstelling van de wegenbelasting. De reden? Oldtimerbezitters rijden vaak niet heel veel met de oldtimer. Oldtimerbezitters van jongere oldtimers kunnen niet (meer) profiteren van de oldtimer-regeling. Voor hen is er de overgangsregeling. Meer over de oldtimer-regeling en overgangsregeling lees je in dit hoofdstuk.
Alle hoofdstukken van de Oldtimerguide:
Autoverzekeringen vergelijken
Aanscherping oldtimer-regeling
Sinds 2014 zijn oldtimers die veertig jaar terug in gebruik zijn genomen, vrijgesteld van wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting). Voor die tijd lag de minimumleeftijd voor vrijstelling op 25 jaar. De aanscherping van de oldtimer-regeling is gedaan met het oog op het verbeteren van milieu en leefomgeving. Met de verhoogde leeftijd moet het dagelijks gebruik van een groot deel van de oldtimers worden ontmoedigd voor personen die de oldtimer als hoofdauto gebruiken door het belastingvoordeel. Door deze nieuwe oldtimer-regeling zijn er veel oldtimereigenaren die niet meer kunnen profiteren van de oldtimervrijstelling. Voor de auto’s die tussen wal en schip vallen sinds de aanscherping van de regel, is er de overgangsregeling. Voorwaarde is in alle gevallen dat je de auto alleen privé gebruikt (en dus niet als bedrijfswagen) als je recht wilt hebben op deze vrijstelling.
Belangrijke punten voor de oldtimer-regeling:
- De datum van ingebruikname van de oldtimer moet minimaal veertig jaar terug liggen.
- De oldtimer mag alleen privé worden gebruikt en moet op naam staan van een persoon.
Overgangsregeling
Na de wijziging in de oldtimer-regeling is de overgangsregeling geïntroduceerd. Dit om de oldtimerbezitters met een auto jonger dan veertig jaar tegemoet te komen. Dankzij deze regeling hoeven oldtimerbezitters met een wagen met een datum ingebruikname na 1 januari 1978 en voor 1 januari 1988 slechts een kwarttarief van de wegenbelasting te betalen. Het totale jaarbedrag mag in 2023 maximaal € 138,- zijn. Auto’s die in 2014 dus 26 jaar waren, werden in 2018 dertig. Waar bij het oprichten van de overgangsregeling dus een leeftijd van 26 jaar (auto) gold, blijft daarin een verschuiving plaatsvinden. Er wordt dus geen leeftijd gehanteerd, maar een minimale en maximale datum van ingebruikname.
Eisen oldtimers overgangsregeling
Oldtimers tussen de dertig en veertig jaar moeten wel aan een aantal eisen voldoen op om recht te hebben op deze regeling. Zo geldt de overgangsregeling alleen voor personen-, kampeer- en bestelauto’s die rijden op benzine en niet bedrijfsmatig worden gebruikt. Diesel- en lpg-auto’s zijn uitgesloten van deze regeling – dit met uitzondering van autobussen en vrachtauto’s die niet bedrijfsmatig worden ingezet. Daarnaast moet de oldtimer in de maanden december, januari en februari de stalling in gaan. De weg op gaan in die periode is dus verboden. Langs de weg parkeren mag ook niet, want de wagen moet op privéterrein staan in deze periode. Een regel waar veel eigenaren zich wel aan kunnen houden, omdat een oldtimer rijden in de winter vaak toch al niet wordt gedaan. Dit in verband met de invloed van pekel op het vaak gevoelige onderstel van oldtimers. Wil je als oldtimerbezitter wel alle maanden van het jaar de weg op kunnen? Dan betaal je de volledige wegenbelasting. Weten of jouw oldtimer in aanmerking komt voor de overgangsregeling voor oldtimers? Dan kun je dat controleren bij de Belastingdienst.
Belangrijke punten overgangsregeling:
- Alleen met privé-oldtimers die rijden op benzine én vanaf 1 januari 1987 en voor 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, kun je profiteren van de overgangsregeling. Hierbij gaat het om personen-, kampeer- en bestelauto’s. Vrachtauto’s en autobussen mogen wel rijden op diesel of lpg, maar mag je ook niet bedrijfsmatig inzetten.
- De oldtimer mag in de maanden december, januari en februari niet de openbare weg op en je moet de wagen in die periode stallen op privéterrein of een keuringsstation.
- De eigenaar van een oldtimer moet de overgangsregeling zelf aanvragen bij de Belastingdienst.
Andere hoofdstukken Oldtimerguide
We hebben een pdf-variant van de Oldtimerguide. Daar mag je ook naar verwijzen.
Autoverzekeringen vergelijken