Als je een energiecontract afsluit, kun je kiezen tussen vaste en variabele energietarieven. Contracten met vaste tarieven hebben in de meeste gevallen ook een vaste looptijd. Contracten met variabele tarieven kan je direct kosteloos opzeggen. Over het algemeen is een 1-jarig contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven het voordeligst door de welkomstkorting en, doorgaans, lagere tarieven. Wat moet je allemaal weten als je een weloverwogen keuze wilt maken tussen het vaste en variabele energietarief bij het energie vergelijken? Wij vertellen je alles over het verschil, de contractduur en de overige kosten die energieprijzen voor stroom en gas bepalen. En we houden je met onze verwachte energietarieven op de hoogte van de ontwikkelingen van de tarieven. Zodat jij goed weet wat je moet kiezen: vast of variabel?
Energievergelijker gebruiken en filteren op vaste en variabele energie
Vast tarief
Elke maand zijn er nieuwe aanbiedingen met vaste tarieven voor energie, máár deze vaste leveringstarieven veranderen tijdens je contract niet. Deze liggen vast vanaf het moment dat jij je contract afsluit. Je hebt dus de vaste tarieven voor energie die worden aangeboden op het moment dat jij je energiecontract afsluit. Vast tarieven voor energie zijn veilig; je weet precies wat je tijdens je contract betaalt aan energietarieven. Bij sommige energieleveranciers veranderen de aanbiedingen of deals niet maandelijks, maar per kwartaal. Vaak sluit je een contract met vaste tarieven af voor een bepaalde, dus vastgestelde, periode van bijvoorbeeld één of drie jaar. De energietarieven vastzetten biedt zekerheid over wat jij betaalt tijdens de contractsduur.
Variabele energieprijzen
Variabele tarieven voor energie veranderen per halfjaar; op 1 januari en op 1 juli. Sommige leveranciers hebben deals waarbij de tarieven ieder kwartaal wijzigen. In tegenstelling tot vaste tarieven, veranderen variabele tarieven tijdens jouw energiecontract. De tarieven kunnen logischerwijs dalen of stijgen. Dalen is gunstig, maar vaak zijn de totale energiekosten met vaste tarieven lager. De hoogte van de tarieven gaan gelijk op, maar bij het vaste tarief ontvang je vaak een welkomstkorting. En daar kun je elk jaar voor kiezen. Variabele energieprijzen moet je overigens niet verwarren met een variabel energiecontract; een variabel energiecontract is namelijk een contract dat direct opzegbaar is en dit zegt dus niets over het tarief.
Let op: Het variabele tarief gaat automatisch in als je energiecontract is afgelopen, je geen nieuw contract afsluit en doorgaat met energie afnemen bij je huidige energieleverancier. Veel mensen zijn er dan ook niet van op de hoogte dat ze een variabel tarief hebben.
Vaste of variabele energie: wat is beter?
Een variabel of vast tarief voor energie kiezen? Vaak is een 1-jarig vast contract met vaste tarieven het voordeligst. Je kunt daardoor namelijk elk jaar kiezen voor de gunstigste tarieven, eventueel in combinatie met een welkomstkorting. Bij langdurige vaste contracten ontvang je één keer een welkomstkorting, en die is bij drie jaar niet ook drie keer zo hoog. Wil je het contract tussentijds opzeggen, dan loop je het risico dat je een hoge opzegvergoeding moet betalen. Bij een 1-jarig contract is er dus relatief meer profijt, aangezien de korting over slechts een jaar wordt verrekend en daarmee gemiddeld vaak een stuk meer is.
Of je het best kunt kiezen voor een vast of variabel tarief en in welk contract, hangt wel af van jouw situatie. De prijs die je betaalt voor energie hangt namelijk af van meer dan de energietarieven. Naast het tarief en de welkomstkortingen, zijn er ook nog het energieverbruik en de vaste leveringskosten voor gas en stroom die de totale energiekosten bepalen.
Energie vergelijken op basis van vaste en variabele tarieven
Energiekosten bestaan uit meer dan alleen vast en variabel tarief
Om te bepalen welk tarief en welk contract voor jou het meest voordelig is, is het goed om je verbruik te weten én te kijken naar de jaarlijkse energiekosten op basis van meer dan alleen vaste en variabele tarieven. De jaarlijkse energiekosten kun je heel gemakkelijk op een rijtje zetten door onze energievergelijker te gebruiken. Daarin zie je in één overzicht wat de jaarkosten zijn, of het om een vast of variabel tarief gaat en wat de looptijd van een contract is. Ook de vaste leveringskosten en de welkomstkorting kunnen bepalen of een contract voordelig is. Daarnaast zijn er de ontwikkelingen in de energiemarkt: gaan de tarieven stijgen of dalen? Daarover informeren we twee keer per jaar; voor 1 januari en voor 1 juli.
Vaste leveringskosten
Het kan voorkomen dat een contract zeer lage tarieven kent, maar tegelijkertijd zeer hoge vaste leveringskosten (administratiekosten van de leverancier) voor gas en stroom heeft. Zo’n contract met hoge vaste leveringskosten kan voordelig zijn voor mensen die veel energie verbruiken, maar veel minder voor de kleinverbruikers.
Welkomstkorting ontvangen
Het omgekeerde geldt voor een welkomstkorting. Omdat deze niet afhankelijk is van je verbruik, is deze korting vaak het meest interessant voor huishoudens die weinig stroom en gas verbruiken. De welkomstkorting is een korting die energieleveranciers vaak aanbieden bij vaste contracten; dus contracten met een bepaalde duur van bijvoorbeeld één of drie jaar. Deze eenmalige welkomstkorting (per contract) loopt bij sommige contracten op tot wel € 250,-. Dat bedrag kan een groot verschil maken op de energierekening.
Tip: vergelijk de verwachte jaarkosten. Daarin worden al die verschillende kosten in één bedrag met elkaar vergeleken. Dat bedrag zie je staan in onze vergelijker, zodat jij het beste overzicht hebt van alle contracten die je kunt aanvragen.
Nieuws over ontwikkeling energie vast en variabel
Elk halfjaar veranderen de variabele energietarieven; op 1 januari en op 1 juli. Voor die tijd onderzoekt Pricewise deze ontwikkelingen, zodat we de uitkomsten en voorspelling hiervan met je kunnen delen. In juli 2020 daalden de variabele energietarieven ten opzichte van januari 2020. Alsnog waren de contracten met vaste tarieven meestal voordeliger. De voorspelling voor 1 januari 2021 is dat de variabele tarieven gemiddeld iets onder de vaste tarieven gaan komen. Deze staan dan voor een halfjaar op dit tarief. Wat er daarna gebeurt is onbekend. Kijk bij een vergelijking van energie naar meer dan alleen de tarieven. Een 1-jarig contract met vaste tarieven is zeer waarschijnlijk nog altijd voordeliger. Wij houden je op de hoogte over vast en variabel in 2021.
Contractduur bij vast en variabele tarieven
Naast de keuze tussen vaste en variabele tarieven, heb je ook een keuze in de looptijd van het contract. Deze kun je voor een bepaalde periode vastleggen, maar je kunt ook kiezen voor een energiecontract dat direct opzegbaar is. Over het algemeen kun je kiezen tussen twee combinaties:
- Vaste looptijd contract met vast tarief;
- Direct opzegbaar contact met variabel tarief.
Heb je een energiecontract met bepaalde looptijd, dan zit je hier tot het einde van de contractduur aan vast. Twee maanden voor de einddatum van een energiecontract met bepaalde looptijd kun je probleemloos overstappen. Het nieuwe energiecontract gaat dan in als het huidige is afgelopen. Zorg er daarom voor dat je bij het overstappen aangeeft wanneer je huidige contract afloopt. Wil je toch heel graag eerder overstappen van energie? Dit kan altijd. Je kunt dan wel een opzegboete van de energieleverancier ontvangen. Hoe hoog deze is, hangt af van de resterende looptijd van het contract. Het is daarom heel belangrijk om de juiste einddatum van je huidige contract op te geven bij je aanvraag!
Vaste en variabele tarieven vergelijken
Hulp nodig met het kiezen van vaste of variabele tarieven?
In onze vergelijker kun je contracten voor bepaalde en onbepaalde duur vergelijken. Daar kun je op filteren. Er wordt in het overzicht dat we je geven altijd aangetoond of een contract een vast of variabel tarief heeft, wat de looptijd van het contract is en wat de welkomstkorting (eenmalige korting) bedraagt. Heb je meer hulp nodig bij het maken van een vergelijking en bij het kiezen van een energiecontract? Of wil je graag meer informatie over hoe het nou zit met de overstap en jouw nog lopende energiecontract? Onze energie-experts informeren je graag.
*Dit artikel is eerder verschenen op 15 juni 2015 en vervolgens aangepast naar actualiteit op 31 augustus 2016, 30 januari 2017, 7 juli 2017, 8 januari 2018 en 10 juli 2018, 2 januari 2019 én 17 december 2020.
Geef een antwoord