Betaal ik bij alle zorgverzekeraars dezelfde premie voor de basisverzekering?

Nee, er zijn premieverschillen tussen de verschillende verzekeraars. De premie voor de zorgverzekering bestaat uit 2 delen, namelijk een zogenoemde nominale premie en een inkomensafhankelijke premie.

Nominale premie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) berekent ieder jaar het bedrag dat minimaal voor de basisverzekering betaald moet worden. Zorgverzekeraars bepalen zelf de hoogte van de uiteindelijke nominale premie. De verschillen in prijs worden door onder andere de volgende redenen veroorzaakt:

  • Zorgverzekeraars zijn bedrijven en hebben ieder hun eigen kosten en winst. Vanuit dit gegeven komen de verzekeraars vaak op ieder een aparte berekening uit.
  • Het verschil tussen een naturapolis of een restitutiepolis.
  • Een zorgverzekering die alleen via internet loopt, is vaak goedkoper dan de algemeen bekende zorgverzekering.
  • De keuze voor een vrijwillig eigen risico. Wanneer je een hoog vrijwillig eigen risico afsluit, dan wordt je maandelijkse premie lager.

Inkomensafhankelijke bijdrage

De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) is een vast percentage dat je, afhankelijk van je inkomen, betaalt voor je basisverzekering. Deze percentages worden landelijk vastgesteld door de overheid. De bijdrage wordt berekend over je belastbare inkomens, winst uit je eigen bedrijf en uitkeringen zoals je pensioen en AWBZ


Welke zorgverzekeraar heeft de beste zorgverzekering voor jou?

Zorgverzekering vergelijken

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012. We helpen je graag verder.

Ga terug naar de veelgestelde vragen.