Is de basisverzekering verplicht?

Wanneer je in Nederland woont of werkt is het verplicht om een basisverzekering af te sluiten als zorgverzekering. De basisverzekering moet worden afgesloten bij een zorgverzekeraar in Nederland. Het basispakket vergoedt de standaardzorg van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek.

Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen tegen dezelfde premie voor een basisverzekering te accepteren. Dit heet de acceptatieplicht. Het is niet verplicht om de basisverzekering en de aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Wanneer je geen basisverzekering afsluit en je hebt zorg nodig, dan betaal je de achterstallige premie en een flinke boete.

Militairen in actieve dienst en gemoedsbezwaarden zijn vrijgesteld van de plicht om zich te verzekeren. Gemoedsbezwaarden zijn mensen die er principieel op tegen zijn om zich te verzekeren. Gemoedsbezwaarden moeten ontheffing aanvragen voor de AWBZ om vrijstelling te krijgen van het betalen van de premie. In plaats van de premie, betaal je dan een bijdrage van je loon.


Vergelijk je basisverzekering en sluit direct en eenvoudig af via de vergelijker

Zorgverzekering  vergelijken

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012. We helpen je graag verder.

Ga terug naar de veelgestelde vragen.