Heb je fysiotherapie nodig, maar geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten met een dekking voor fysiotherapie. Het aantal behandelingen en de vergoedingen verschillen per verzekeraar. Wij hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet.
Wil je fysiotherapie-vergoedingen bekijken? Daarvan hebben we ook een overzicht voor je. Check hier de fysiotherapie-vergoedingen voor iedereen vanaf 18 jaar.
Zorgverzekering vergelijken
Wat is fysiotherapie?
Fysiotherapie is een behandelmethode voor het herstellen van spieren, pezen, banden en gewrichten. Fysiotherapie geneest blessures, verbetert het functioneren van het lichaam of neemt pijn weg. Een aantal voorbeelden van klachten die een fysiotherapeut behandelt, zijn:
- rugklachten;
- nekklachten;
- chronische pijn;
- verzwikte enkel;
- sportblessure klachten in het bekken;
- achillespeesblessure.
Fysiotherapie wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut, die samen met een jou een behandelplan opstelt.
Kosten fysiotherapie
De kosten voor fysiotherapie liggen tussen de € 30,- en € 50,- per behandeling. Heb je specialistische fysiotherapie nodig, zoals manuele therapie, dan liggen de prijzen hoger. Als de behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering, dan betaal je hiervoor het eigen risico. Dit is niet het geval als je een aanvullende verzekering neemt. Hoeveel fysiotherapie kost hangt af van de volgende drie factoren:
- de fysiotherapeut die je kiest;
- het soort fysiotherapie;
- het aantal behandelingen.
Heb je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Dan worden de kosten deels of volledig vergoed. Let hierbij wel goed op of de fysiotherapeut aangesloten is bij jouw zorgverzekeraar. Deze informatie vind je in de polisvoorwaarden en in onze
zorgvergelijker. Als de fysiotherapeut
niet is aangesloten, krijg je de kosten vaak niet volledig vergoed.
Bekijk de vergoedingen per verzekeraar
Fysiotherapie basisverzekering
Verzekeraars hanteren een maximumaantal behandelingen die je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt. Voor de overige behandelingen moet je je aanvullend verzekeren. In een aantal gevallen wordt fysiotherapie wel altijd vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk:
- Fysiotherapie vanaf de 21ste behandelingen voor volwassenen met een aandoening die op de chronische lijst staat. Fysiotherapie tijdens een opname in het ziekenhuis.
- Fysiotherapie voor de behandeling van etalagebenen: 37 behandelingen in een jaar.
- Oefentherapie bij COPD: maximaal 70 behandelingen in eerste behandeljaar. Vanaf het tweede jaar hangt het aantal vergoede behandelingen af van de ernst van de COPD.
- Oefentherapie: eenmalig maximaal twaalf behandelingen in twaalf maanden bij artrose aan knieën of heupen.
- Bekkenfysiotherapie: eenmalig negen behandelingen bij urineverlies.
- Fysiotherapie voor kinderen zonder chronische aandoening tot maximaal achttien behandelingen per jaar.
- Fysiotherapie voor kinderen met een aandoening die op de chronische lijst voorkomt.
Houd goed rekening of je een
restitutiepolis of een
naturapolis hebt. Dit kan een verschil maken of je de kosten volledig vergoed krijgt. Voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering betaal je als volwassene wel
eigen risico, maar geen
eigen bijdrage.
Vergoeding fysiotherapie kinderen (onder 18)
Voor kinderen tot 18 jaar worden standaard negen behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Is de klacht nog niet verholpen? Dan worden, na goedkeuring van de zorgverzekeraar, nog eens negen behandelingen vergoed. Vanaf de negentiende behandeling wordt kinderfysiotherapie niet meer vanuit de basisverzekering vergoed. Dit geldt niet voor kinderen met een aandoening die op de chronische lijst staat. In dat geval worden alle behandelingen vergoed.
Heeft je kind meer behandelingen nodig en worden deze niet gedekt vanuit de basisverzekering? Neem dan als ouder een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Kinderen tot 18 jaar zijn namelijk standaard bij één van de ouders meeverzekerd.
Fysiotherapie eigen risico
Krijg je als volwassene fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed? Dan geldt er een eigen risico. Voor fysiotherapie die uit de aanvullende verzekering wordt vergoed, geldt geen eigen risico. Het eigen risico wordt namelijk alleen gerekend voor zorg uit de basisverzekering. Voor zorg die kinderen tot 18 jaar ontvangen uit de basisverzekering, geldt geen eigen risico.
Chronische lijst fysiotherapie
Heeft een arts bij jou een diagnose gesteld dat je een aandoening hebt die voorkomt op de lijst met chronische aandoeningen? Dan wordt de fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed vanaf de 21ste behandeling. Voor de eerste 20 behandelingen kun je je aanvullend verzekeren. Jongeren onder de 18 met een chronische aandoening krijgen alle behandelingen voor fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering.
Fysiotherapie aanvullende verzekering
In de meeste gevallen wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je vaker last hebt van zwakke gewrichten of andere lichamelijke klachten, dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen. De vergoeding voor fysiotherapie verschilt per verzekeraar, dus houd goed rekening met je eigen zorgwensen.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden tussen de 6 en 52 behandelingen, waarvan de kosten volledig worden vergoed. De maximale vergoeding geldt voor alle behandelingen die de zorgverzekeraar onder fysiotherapie laat vallen.
Soorten fysiotherapie
Met een aanvullende verzekering voor fysiotherapie kun je terecht bij verschillende soorten behandelaars. De soorten fysiotherapie die vergoed worden, zijn:
- ademhalingstherapie;
- bekkenbodemfysiotherapie;
- elektrotherapie;
- fysische therapie;
- kinderfysiotherapie;
- massagetherapie;
- oedeem fysiotherapie;
- oefentherapie;
- sport fysiotherapie;
- psychosomatische
- fysiotherapie.
Vergelijk onze zorgverzekeringen
We helpen je graag
Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Of kijk of het antwoord op je vraag tussen onze veelgestelde vragen staat. We helpen je graag verder.