Zorgverzekering en pensioen in het buitenland
Woon je in het buitenland en ontvang je een Nederlands pensioen of uitkering? Dan vervalt je Nederlandse zorgverzekering automatisch. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je zorgverzekering werkt in het land waar je nu woont.
Aanvragen van een zorgverzekering
Vraag een zorgverzekering aan in het land waar je woont. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je toegang hebt tot de benodigde medische zorg. In veel gevallen moet je jezelf aanmelden bij de lokale zorgautoriteit.
EU-/EER-landen en verdragslanden
Als je in een EU-/EER-land of verdragsland woont, dien je jezelf aan te melden bij het CAK. Dit kan via het document S1/Verdragsformulier 121. Ieder gezinslid met een pensioen of uitkering moet dit formulier persoonlijk aanvragen.
Gezinsleden zonder pensioen of uitkering
Gezinsleden die geen pensioen of uitkering hebben, kunnen op jouw formulier worden bijgeschreven. Houd er rekening mee dat deze groep niet automatisch recht heeft op zorg in het land waar jullie wonen; dit hangt af van de regels van de lokale ziektekostenverzekeraar.
Rechten op zorg
Na aanmelding heb je recht op zorg volgens de wettelijke regels die gelden in jouw woonland. Zorg ervoor dat je bij jouw ziektekostenverzekeraar navraagt welke vergoedingen beschikbaar zijn.
Zorg in Nederland
Wanneer je in een EU-/EER-land of Zwitserland woont, heb je ook recht op zorg in Nederland. Hiervoor kun je gebruikmaken van de European Health Insurance Card (EHIC). Deze kaart biedt toegang tot noodzakelijke medische zorg tijdens tijdelijke verblijven in andere EU-landen.
Bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw)
Iedere maand betaal je een vaste bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw). Dit bedrag wordt ingehouden door jouw Nederlandse pensioen- of uitkeringsinstantie. De bijdragen voor meeverzekerde gezinsleden van 18 jaar en ouder zijn hierin inbegrepen.
Zorgverzekering vergelijken
Heb je geen antwoord gevonden op jouw vraag? Terug naar veelgestelde vragen