Wat is een naturapolis?

Met een naturapolis krijg je alle kosten vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. De meeste Nederlanders hebben een naturapolis. Pricewise heeft de belangrijkste eigenschappen van de naturapolis voor je op een rij gezet.


Zorgverzekering vergelijken

Naturapolis: de belangrijkste kenmerken

Kies je voor een naturapolis? Als de huisarts je doorverwijst, heb je een ruime keuze in het aantal ziekenhuizen waar je voor zorg terecht kunt. Je kunt altijd bij je zorgverzekeraar checken welke zorgverleners gecontracteerd zijn. Ga je toch naar een ziekenhuis waar de zorgverzekeraar geen samenwerking mee heeft? Dan krijg je 65 tot 80% vergoed van het gemiddeld gecontracteerde tarief voor die behandeling. Goed om te weten: dit geldt niet voor spoedeisende hulp. De zorgpremie van een naturapolis is in de meeste gevallen lager dan die van een restitutiepolis.

Voordelen
  • Een goedkopere verzekering, omdat de verzekeraar prijsafspraken heeft gemaakt met de gecontracteerde zorgverleners
  • Je hoeft de rekening niet zelf voor te schieten als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat
Nadelen
  • Je moet in principe naar een gecontracteerde zorgverlener, anders betaal je een deel zelf

Budgetpolis

De budgetpolis is de voordeligste basisverzekering die je kunt krijgen. Een budgetpolis is een naturaverzekering. Vaak is het zo dat je al je zaken online regelt en je een beperkte zorgkeuze hebt. Houd er dus rekening mee dat je altijd checkt naar welke zorgverleners je gaat. Als dit geen probleem voor jou is, kun je met een budgetpolis veel besparen. Goed om te weten: de contracten gelden niet voor spoedeisende hulp. Je mag dan naar elk ziekenhuis. Voor planbare zorg, zoals een knieoperatie, zijn vaak een beperkt aantal contracten afgesloten. Het kan dan voorkomen dat je daarom niet naar een ziekenhuis bij jou in de buurt kunt.

Let op: als je zorgverzekeringen vergelijkt, zie je geen budgetpolis staan. Deze valt onder de naturapolis en wordt ook zo genoemd. Aan het aantal gecontracteerde zorgverleners en de doorgaans lagere premie kun je een budgetpolis herkennen.

Meer weten?

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012 (lokaal tarief). We helpen je graag verder.

Ga terug naar de veelgestelde vragen.