Zorgverzekering afsluiten als je 18 jaar bent geworden

In Nederland ben je vanaf je 18e verjaardag officieel volwassen. Dit betekent onder andere dat je mag stemmen en je rijbewijs mag halen. Daarnaast moet je je eigen zorgverzekering afsluiten. Voor je 18e levensjaar kon je mee worden verzekerd via de zorgverzekering van je ouders.

Je eigen zorgverzekering afsluiten is eenvoudig. Uitzoeken welke zorgverzekering je precies nodig hebt, kan wat lastiger zijn. Hoe vind je een zorgverzekering die bij je past, tegen een scherpe prijs? Bij Pricewise kun je een groot aantal zorgverzekeringen vergelijken op kwaliteit én prijs. In slechts een paar stappen heb je alles goed geregeld!

Zorgverzekering: de basics

De kans is groot dat je op je 18e nog nooit wat met zorgverzekeringen te maken hebt gehad. Om je voor te bereiden op deze verplichte nieuwe kostenpost, hebben we hieronder een aantal basics voor je op een rij gezet.

Basisverzekering

Iedere Nederlander is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De overheid bepaalt wat er in deze verzekering zit. De basisverzekering is voor iedereen gelijk. De basisverzekering vergoedt veelgebruikte geneeskundige zorg, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

Verder is het goed om te weten dat er 3 soorten basisverzekering zijn: de restitutieverzekering, de naturaverzekering en de budgetverzekering. Met een restitutieverzekering kun je naar alle ziekenhuizen en krijg je medische zorg 100% vergoed. Met een naturaverzekering heb je minder keuzevrijheid. Ga je naar een ziekenhuis waar je verzekeraar geen afspraken mee heeft, dan moet je een deel zelf betalen. Dit geldt ook voor de budget verzekering. Met die verzekering is je keuzevrijheid voor een ziekenhuis het meest beperkt.

Aanvullende verzekering en tandartsverzekering

Wil je meer zorg vergoed krijgen dan wat in het basispakket zit? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Ga je een of twee keer per jaar naar de tandarts en heb je wel eens een gaatje? Dan kan een tandartsverzekering handig zijn.

Zorgverzekeringen voor jongeren

Enkele zorgverzekeraars bieden speciale jongerenverzekeringen aan met een zorgpakket dat speciaal voor jou is samengesteld. Denk hierbij aan (gedeeltelijke) vergoedingen voor anticonceptiemiddelen, een bril of lenzen en acnebehandelingen. Vaak regel je met dit soort verzekeringen al je zaken via internet en betaal je mede hierdoor minder premie.


Wij helpen je bij het kiezen van een passende verzekering

Zorgverzekering vergelijken

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012 (lokaal tarief). We helpen je graag verder.

Ga terug naar de veelgestelde vragen.