Wat gebeurt er als ik geen zorgverzekering heb?

Heb je geen basisverzekering afgesloten, maar heb je wel zorg nodig? Dan moet je gemaakte zorgkosten zelf betalen. Ook kun je een zorgboete krijgen.


Zorgverzekering vergelijken

In Nederland is de basisverzekering verplicht voor iedereen. Sluit je geen zorgverzekering af? Dan stuurt het Centraal Administratie Kantoor (CAK) je een herinneringsbrief. Het CAK is een instituut dat er namens de overheid op toeziet dat iedereen verzekerd is.

Als je geen basisverzekering hebt afgesloten, kun je een zorgboete krijgen. Een boete voor het niet afsluiten van een basiszorgverzekering wordt gegeven als je, ook na herinnering van het CAK, geen basiszorgverzekering hebt afgesloten. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht zo’n verzekering af te sluiten. CAK stuurt je eerst een herinnering. Reageer je hier niet binnen drie maanden op, dan ontvang je de eerste boete. Als je na deze boete nog steeds geen verzekering hebt afgesloten, krijg je een tweede boete. Nog steeds geen zorgverzekering afgesloten? Dan sluit het CAK voor jou een verzekering af. De premie hiervoor wordt ingehouden op je loon. Als je een uitkering hebt of niet in loondienst bent, betaal je het bedrag via een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).


Ga terug naar de veelgestelde vragen.

Pricewise Be wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.