Wat als ik het niet eens ben met mijn zorgboete?

Als je het niet eens bent met je zorgboete, kun je binnen 6 weken na dagtekening van de brief bezwaar indienen bij het CAK. Je moet de boete wel eerst zelf betalen. Als je bezwaar gegrond is, krijg je het bedrag teruggestort.


Zorgverzekering vergelijken

Er zijn twee soorten zorgboetes: een boete voor het niet betalen van de afgesloten zorgverzekering en een boete voor het niet afsluiten van een basiszorgverzekering.

De boete voor het niet betalen van je zorgverzekering wordt opgelegd vanaf zes maanden betalingsachterstand. Hieraan voorafgaand krijg je betalingsherinneringen van je zorgverzekeraar, dus het zal niet gebeuren dat je een betalingsachterstand oploopt zonder dat je je hiervan bewust bent. Deze boete betaal je bovenop je eigen premie en bedraagt 30% van de standaardpremie. Heb je jouw zorgverzekering afgesloten via je werkgever? Dan kan de werkgever de boete innen. In dat geval wordt het bedrag van de zorgpremie plus boete ingehouden op je salaris. Als dit niet mogelijk is, omdat je bijvoorbeeld een uitkering hebt of met pensioen bent, wordt het bedrag ingehouden op je uitkering of pensioen.

Daarnaast kan ook een boete worden opgelegd voor het niet afsluiten van een zorgverzekering. Lees hier alles over op deze pagina.


Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Ga terug naar de veelgestelde vragen.

PricewiseBe wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.